Panningen, Netherlands

Lokaal Peel en Maas wil coalitie zonder VVD

Lokaal Peel en Maas, het CDA en D66 gaan onderhandelen om een nieuwe coalitie te vormen in Peel en Maas. Dat heeft informateur Sander Janssen laten weten.
De redactie | 5 april 2022 13:51 | Aangepast op 5 april 2022 13:51
De partijen hebben samen 19 van de 27 zetels in de gemeenteraad.

Inhoudelijke overeenkomsten
Informateur Sander Janssen van Lokaal Peel en Maas, laat weten in een persbericht: "Op basis van inhoudelijke overeenkomsten en de visie op de toekomst zoals bijvoorbeeld zelfsturing, de ontwikkelingen in het buitengebied die op ons afkomen, bestuur van deze gemeente en communicatie is Lokaal Peel en Maas tot de beoogde coalitie van Lokaal Peel en Maas, CDA en D66 gekomen."

Volwaardig partnerschap
D66 deed in maart voor het eerst mee aan de verkiezingen en kwam met twee zetels de gemeenteraad in. De keuze dat ze mee gaan regeren in Peel en Maas is opvallend te noemen. "We gaan in op deze uitnodiging voor vervolggesprekken. Voor ons ligt hierbij de basis in een volwaardig partnerschap en een duidelijk progressieve agenda in een akkoord. We gaan de gesprekken in om te kijken hoe we hier goed invulling aan kunnen geven", zegt Omar El Khader van D66 over de coalitievorming.

Geen VVD
Voor het eerst in het bestaan van Peel en Maas lijkt de VVD niet in het college te komen. "Ondanks twee zeer goede gesprekken die we met het onderhandelingsteam van Lokaal Peel en Maas gevoerd hebben, waarbij we veel aansluiting vonden op onze ideeën, is de keuze op andere partijen gevallen", reageert fractievoorzitter Teun Heldens.

"Deze keuze respecteren wij uiteraard en als deze leidt tot een nieuwe coalitie bestaande uit bovengenoemde partijen dan zullen wij een constructieve, doch kritische houding aannemen vanuit onze volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol."

Rechts laten liggen
De partij laat weten de afgelopen vier jaar niet altijd gelukkig te zijn geweest met de grote coalitie van Lokaal Peel en Maas, VVD en CDA. "Een coalitie waarin partijen goed voor 23 van de 27 zetels vertegenwoordigd waren en waarin de VVD niet nodig was voor een meerderheid. Dit gaf onze coalitiepartners de gelegenheid om ons meermaals rechts te laten liggen en toch hun zin door te drijven." Heldens noemt de dorpsvoorziening Hulp in de Huishouding, Veersepad 13 in Kessel en de volgens hen geschonden afspraken over de OZB-verlaging als voorbeelden.

Ook zegt de leider van de VVD dat de gemeenteraad niet altijd serieus wordt genomen als hoogste bestuursorgaan. "We hadden deze cultuur ontzettend graag willen veranderen en zagen dit ook als een van de grootste uitdagingen voor een nieuw college."

Wethouders
Lokaal Peel en Maas, CDA en D66 gaan nu onderhandelen om tot een akkoord te komen. Het is nog niet helemaal duidelijk welke wethouders de partijen leveren. Anget Mestrom gaf aan graag namens Lokaal Peel en Maas wethouder te willen blijven, maar wel parttime. De kans is groot dat de partij haar weer naar voren schuift. Ook CDA'er Rob Wanten, die nu wethouder is, lijkt een zekerheid. D66 deed vlak voor de verkiezingen een oproep om wethouderskandidaten te leveren. Het is niet duidelijk wie dat is.

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

D66-campagne richt zich op lokale thema's

D66 heeft geen kandidaten uit Limburg in de top van de lijst staan. "Jammer", vindt fractievoorzitte...

CDA-lijsttrekker bezoekt Plattelandshoés

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal bezocht maandag het Plattelandshoés in Panningen. Dat deed hij same...

Studio P&M: Marlou Absil op kandidatenlijst CDA

Marlou Absil uit Helden staat op plek 8 van de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. In het tv-pro...

Teun Heldens wordt wethouder in Nederweert

Teun Heldens uit Meijel verlaat de gemeentelijke politiek van Peel en Maas om wethouder te worden in...

Bedroefde reacties na overlijden wethouder

Politici reageren bedroefd op het nieuws dat wethouder Anget Mestrom donderdag is overleden. Haar co...

Rutte reageert op intimidatie CDA-kamerleden

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de intimidatie waar Tweede Kamerleden van het CDA de afgelope...