Panningen, Netherlands

Meijelnaar in opspraak vanwege wanbeheer Jonge Socialisten

Een Meijelse politicus is in opspraak geraakt bij de Jonge Socialisten (JS) van de PvdA. De jongerenafdeling is zo goed als failliet vanwege financieel wanbeheer van twee inmiddels vertrokken penningmeesters. Een van die penningmeesters is de Meijelnaar.
De redactie | 21 januari 2023 15:54 | Aangepast op 21 januari 2023 15:54
Juridische stappen
Het bestuur van de politieke jongerenclub bevestigt het verhaal van het NRC. De penningmeesters zouden bij elkaar opgeteld meer dan 100.000 euro hebben uitgegeven zonder sluitende financiële verantwoording. De jongerentak van de PvdA overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de twee oud-bestuurders.

Geld verdampt
Het eigen vermogen van de linkse jongerenvereniging is in korte tijd verdampt: in boekjaar 2020 werd een plus van boven de 200.000 euro genoteerd, nu is dat een min van 50.000 euro. In november heeft moedervereniging PvdA de JS onder curatele gesteld. Sindsdien moet elke uitgave die de jongerenafdeling wil doen, worden goedgekeurd door de PvdA, zo bevestigt het partijbestuur, dat ook een commissie heeft aangewezen die het nieuwe JS-bestuur adviseert. Bovendien zijn alle schulden, met een totale waarde van 60.000 euro, overgenomen door de PvdA.

Zuid-Europese penningmeesterstijl
De 23-jarige Meijelnaar geeft in een reactie aan een Zuid-Europese penningmeesterstijl te hebben. ” Er wordt een nieuwe website ontwikkeld, er komen meer internationale reizen, en – als dat door coronabeperkingen tijdelijk niet kan – krijgen leden pakketten voor ‘digitale reizen’ thuis waarmee ze zelf maaltijden en cocktails kunnen maken.”

Hij erkent tegen de krant dat hij vorig jaar zelf via de bankrekening van de Jonge Sociliasten betalingen ging doen, in plaats van via de gebruikelijke route van de administratie van de PvdA. Daardoor ontstond, zegt hij, „administratieve rompslomp” en werden facturen en declaraties te laat betaald.

Zelfverrijking
Een bedrijfsrecherchebureau dat is ingeschakeld door het bestuur van de Jonge Socialisten concludeerde in november dat deze twee voormalige penningmeesters meerdere verdachte betalingen hebben gedaan. Ook verdenkt het bureau de oud-bestuurders ervan verenigingsgeld te hebben gebruikt om zichzelf te verrijken.

Reactie
"Het partijbestuur van de PvdA is geschrokken van de problemen binnen de JS", zegt een woordvoerder in een reactie. "Wij steunen het huidige (nieuwe) JS-bestuur in zijn aanpak om uit te zoeken wat er is gebeurd en om orde op zaken te stellen."

Lees meer over:

Meijel|Jonge Socialisten|

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Eerste vluchtelingen Oekraïne opgevangen

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn zaterdag opgevangen in de opvanglocatie in Maasbree. Het ga...

Oekraïense vluchtelingen in Meijel ontvangen laptops

René Kiel van Burotronic en Patrick Ruiters Arrancar Opleidingen uit Heerlen sponseren tien laptops...

Startschot voor feestweekend RKMSV

Het 100-jarig bestaansfeest van RKMSV is vrijdag gestart met een walking-football toernooi. Senioren...

Terugkijken: Kinjer-OLS optocht

Zeventien scholen uit Nederlands en Belgisch Limburg deden dit jaar weer mee aan het Kinjer-OLS. De ...

Terugkijken: hoogtepunten kavelen OLS

Het was zaterdag een spannende dag op het OLS. Uiteindelijk wist Born D'n Um mee naar huis te nemen....

Peelpush voegt Meijels talent toe aan selectie

Het eerste damesteam van Peelpush voegt Nina Evers toe aan de selectie. Nina is 14 jaar en speelt al...