Panningen, Netherlands

Meijelnaar in opspraak vanwege wanbeheer Jonge Socialisten

Een Meijelse politicus is in opspraak geraakt bij de Jonge Socialisten (JS) van de PvdA. De jongerenafdeling is zo goed als failliet vanwege financieel wanbeheer van twee inmiddels vertrokken penningmeesters. Een van die penningmeesters is de Meijelnaar.
De redactie | 21 januari 2023 15:54 | Aangepast op 21 januari 2023 15:54
Juridische stappen
Het bestuur van de politieke jongerenclub bevestigt het verhaal van het NRC. De penningmeesters zouden bij elkaar opgeteld meer dan 100.000 euro hebben uitgegeven zonder sluitende financiële verantwoording. De jongerentak van de PvdA overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de twee oud-bestuurders.

Geld verdampt
Het eigen vermogen van de linkse jongerenvereniging is in korte tijd verdampt: in boekjaar 2020 werd een plus van boven de 200.000 euro genoteerd, nu is dat een min van 50.000 euro. In november heeft moedervereniging PvdA de JS onder curatele gesteld. Sindsdien moet elke uitgave die de jongerenafdeling wil doen, worden goedgekeurd door de PvdA, zo bevestigt het partijbestuur, dat ook een commissie heeft aangewezen die het nieuwe JS-bestuur adviseert. Bovendien zijn alle schulden, met een totale waarde van 60.000 euro, overgenomen door de PvdA.

Zuid-Europese penningmeesterstijl
De 23-jarige Meijelnaar geeft in een reactie aan een Zuid-Europese penningmeesterstijl te hebben. ” Er wordt een nieuwe website ontwikkeld, er komen meer internationale reizen, en – als dat door coronabeperkingen tijdelijk niet kan – krijgen leden pakketten voor ‘digitale reizen’ thuis waarmee ze zelf maaltijden en cocktails kunnen maken.”

Hij erkent tegen de krant dat hij vorig jaar zelf via de bankrekening van de Jonge Sociliasten betalingen ging doen, in plaats van via de gebruikelijke route van de administratie van de PvdA. Daardoor ontstond, zegt hij, „administratieve rompslomp” en werden facturen en declaraties te laat betaald.

Zelfverrijking
Een bedrijfsrecherchebureau dat is ingeschakeld door het bestuur van de Jonge Socialisten concludeerde in november dat deze twee voormalige penningmeesters meerdere verdachte betalingen hebben gedaan. Ook verdenkt het bureau de oud-bestuurders ervan verenigingsgeld te hebben gebruikt om zichzelf te verrijken.

Reactie
"Het partijbestuur van de PvdA is geschrokken van de problemen binnen de JS", zegt een woordvoerder in een reactie. "Wij steunen het huidige (nieuwe) JS-bestuur in zijn aanpak om uit te zoeken wat er is gebeurd en om orde op zaken te stellen."

Lees meer over:

Meijel|Jonge Socialisten|

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Vermiste Beringse gevonden

De redactie | 7 feb 2023 17:09

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Meijel zwaait na 55 jaar zuster Ancilla uit

Meijel heeft na 55 afscheid genomen van zuster Ancilla. In december verhuisde de zuster naar Oirscho...

Internationaal kunstobject La Storia in Meijel

Het kunstobject 'La Storia die kreative Kiste' is zondag in Meijel onthuld. La Storia is een kunstpr...

Vaten aangetroffen in Meijel

In Meijel zijn zondagavond vier metalen vaten en autobanden gevonden in het buitengebied. Op een zan...

OLS Meijel trapt af met vriendentreffen

Het OLS in Meijel is gestart met het eerste evenement: het vriendentreffen. Dit is het sponsorschiet...

Volg hier de ontknoping van het OLS

Het OLS 2022 in Meijel gaat vandaag verder. Welke schutterij wint D'n Um en volgt Sint Willibrordus ...

Parel in de regio: Belfort Vossenberg in Meijel

De Belfort Vossenberg in Meijel kwam de laatste maanden in het nieuws vanwege vernielingen. Tijd om ...