Panningen, Netherlands

Veel vragen bij gemeenteraad over toekomst Pannings centrum

De gemeenteraad heeft dinsdag kritische vragen gesteld over de herinrichting van het centrum in Panningen. Het college wil het Raadhuisplein autovrij maken en inrichten met groen. Om de parkeerplekken die verdwijnen terug te brengen, moeten zeven woningen worden gesloopt. De Leerlooierstraat wordt doorgetrokken om dit mogelijk te maken.
De redactie | 8 maart 2023 10:12 | Aangepast op 8 maart 2023 10:12
Een van de bewoners, Roel Schmidt, sprak de raad toe. "Ook ons huis is een Thuis in Panningen", zo sprak hij. De bewoners vinden dat ze onvoldoende betrokken zijn bij het proces en willen dan ook niet uit hun huis.

TIP-groep
De gemeenteraad was kritisch. Vragen gingen vooral over de communicatie, de kosten en vooral het betrekken van de bewoners van de mogelijk gesloopte woningen. Een TIP-groep werd ingesteld met bewoners en ondernemers om feedback te geven op de plannen. De bewoners van de zeven woningen mochten niet deelnemen in deze groep. Wethouder Rob Wanten liet weten dat daarvoor gekozen is, omdat de bewoners persoonlijke belangen hebben. In de TIP-groep zaten wel ondernemers met een belang. Burgerraadslid Fred Peeters van PvdA/GroenLinks vindt het vreemd dat er geen inwoners, maar wel ondernemers in de groep mochten zitten. Ook VVD-raadslid Paul Sanders sloot zich daarbij aan. "Achteraf is dat vreemd", zo reageerde de wethouder.

Tegen het voorstel
PvdA/GroenLinks is tegen de sloop en sprak zich in de commissievergadering negatief uit over het voorstel. "We hadden liever gezien dat er een variant zou komen zonder sloop. Ook daar kun je groen terugbrengen", zegt Fred Peeters van PvdA/GroenLinks. Hij voegde dat dat er volgens hem door het college gestuurd is naar een variant met de maximale sloop.

Keuze pas bij raadsvergadering
Andere partijen hebben nog geen standpunt naar buiten gebracht. "Wij willen de tijd nemen en pas op 21 maart maken we pas ons standpunt bekend", zo zei fractievoorzitter John Timmermans van het CDA.

Budget
Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas vroeg zich af of het budget voor de plannen, zo'n 6 miljoen euro, toereikend zijn. De partij vraagt zich af of aankoop, sloop en infrastructurele zaken binnen het budget vallen. Wethouder Wanten reageerde: "We weten dat de kosten zullen stijgen. Een goede kostenraming moet blijken na een verdere uitwerking. Dat is een volgende stap."D66 gaf aan dat de inwoners begeleiding moeten krijgen om een nieuwe woning te krijgen, wanneer de plannen doorgaan.

Keuze
Wethouder Wanten sprak de hoop uit dat de raad een keuze maakt: "Het vraagt om een keuze wat voorop zou moeten komen te staan. Het verder uitwerken van varianten zorgt voor meer onzekerheid bij bewoners. Het gaat om helderheid in het maken van keuzes."

Over twee weken is de besluitvorming en gaat de raad een keuze maken.

Lees meer over:

Panningen|Centrum|

Meest gelezen

Gewonde bij ongeval in Kessel

De redactie | 21 mrt 2023 14:22

Geen woningsloop voor herinrichting centrum

De redactie | 21 mrt 2023 22:15

Sjloetingstied brengt ode aan Kepèl

De redactie | 17 mrt 2023 17:42

Lees ook

Ongelukkige start Bevo Hc

Het eerste herenteam van Bevo HC uit Panningen is niet goed uit de startblokken gekomen in de strijd...

Bevo Hc verliest in Aalsmeer

Zonder de blesseerde Dario Polman heeft Bevo Hc in Aalsmeer van GreenPark Aalsmeer met 32-27 verlore...

FC Polska kampioen na horrorscenario

Het vierde team van SV Grashoek, oftewel, FC Polska, is maandag kampioen geworden.

Politie vindt drugs, geld en wapens na controle in Helden

De politie heeft vrijdag tijdens een controle op de Baarloseweg in Helden een bedrag van meer dan 60...

Doek valt voor Panningse toneelgroep

Na ruim 42 jaar valt het doek voor Toneelgroep Aventatie. De toneelgroep uit Panningen laat op Faceb...

Grote politiecontrole in Panningen en Horst

Er zijn woensdag bij een grote politiecontrole op het Ringovenpark in Panningen en in Horst op de We...