Menu

Twitter feed Omroep P&M

Van Helvert komt op voor olifant Buba

20 november 2020

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert gaat de gemeente Peel en Maas vragen of zij een uitzondering kunnen maken om Circus Freiwald in Beringe te blijven huisvesten. Het circus is in Beringe gestrand sinds de coronacrisis. Ook vraagt hij aan de gemeente om te zorgen dat er eten is voor de familie en voer voor de beesten. Ook heeft de familie een olifant op het stuk land staan.

 


'Ik zoek met de familie hoe we het onderhoud voor Buba anders kunnen regelen. Misschien wel met een stichting. Dan is er geld voor het levensonderhoud van Buba en kan Buba voor scholen wel een rol spelen', aldus het Kamerlid.

Normaal staat het circus steeds in een andere stad om de circustent op te bouwen en voorstellingen te geven. Nu moet de familie op zoek naar een terrein waar ze met de tent, de wagens en de dieren kunnen staan om de winter te overbruggen. Voorlopig krijgen ze dat van een private persoon in Beringe.

Er kwam kritiek op het verblijf van Buba bij de familie. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte zich zorgen over de situatie waarin Afrikaanse olifant verkeert. Met collega’s in de Kamer zal Van Helvert de minister vragen om de ontheffing te verlengen om Buba bij de familie te mogen houden, 'omdat eerdere voorbeelden hebben aangetoond dat olifanten die na decennia worden weggehaald bij hun ‘familie’ binnen enkele maanden sterven in eenzaamheid.'