Menu

Twitter feed Omroep P&M

Velddagen van de Radio Zend Amateurs Noord-en- Midden Limburg

Op 14, 15 en 16 juli jl. werden de jaarlijkse Velddagen van en voor de Radio Zend Amateurs Noord-en- Midden Limburg georganiseerd. Dit jaar was het evenement op camping "de Flierenhof" in Maasbree.

Tijdens de zomerdagen verenigen en ontmoeten zich jaarlijks gelicenseerde radio Zend Amateurs op een locatie in de Peel-en-Maas Regio, om er in de buitenlucht en de natuur, dus ver van storingsbronnen, om primitief te experimenteren met zelfgebouwde apparatuur en ontwikkelde antennes op het gebied van radio-communicatie.
De deelnemers hebben dus allen een licentie hiervoor en een officieel examen afgelegd op techniekgebied, electronica, maar ook b.v. wetskennis.

Ook digitale "modes" komen er tegenwoordig aan te pas, computers dus, en programma's, om op deze wijze draadloze verbindingen te leggen met verre werelddelen.
Zowel spraak, digitale modes, maar ook morse-signalen vonden vanaf het natuurgebied hun weg door de ether richting collega Radio-zend-amateurs over de gehele wereld.
Een experimenteel weekend dus; en een ander facet is de onderlinge uitwisseling van (techniek-) ervaringen en de verbroedering; maar ook uitwisseling van gegevens met tegenstations;
 
De mensen komen uit diverse windstreken per camper, tent of caravan, en er zijn ook deelnemers welke overdag ter plekke komen om te experimenteren.
Ook draaide er een zgn. contest op zaterdag, dwz. een soort wedstrijdaspect, om op de daartoe toegestane frequenties zoveel mogelijk verre verbindingen te leggen.
3 dagen van experimenteren dus, met op zondagmorgen een techniekmarkt, bezoekersuurtje, en het weekend werd op zondagavond afgesloten met een gezamenlijk barbecue.
Een opmerkelijke hobby dus, en een opmerkelijk weekend in de natuur in de eigen regio.
 
Meer weten over deze hobby? zie : www.vrza.org  en www.veron.nl 
 
 
foto's: Ger Bos