Menu

Twitter feed Omroep P&M

Verhoogde waterstand: Peel en Maas houdt situatie in de gaten

10 januari 2022

De gemeente Peel en Maas houdt een draaiboek voor stijgende waterstanden in de aanslag nu de waterstand in de Maas is verhoogd. Dat komt doordat er in de Ardennen en Noord-Frankrijk veel neerslag is gevallen.

De maximale afvoer bij Kessel-Eik, Kessel en Baarlo wordt in de nacht van maandag op dinsdag verwacht.

Afzettingen
Rond de Maasboulevard en de toegangspaden worden maandag afzettingen geplaatst. Daarnaast wordt het rioolgemaal bij het veer in Kessel uitgeschakeld en de besturingskast afgeschermd. Het veerpont Kessel-Beesel is nog in de vaart. Eind vorige week is de Maasboulevard al vanaf camping Gravenhof tot de achterzijde van het Kesselse gemeenschapshuis afgesloten. In Kessel-Eik is de Maasstraat bij de camperplaats tijdelijk niet toegankelijk.

Geen acute situaties
Overigens is de verwachting dat het stijgende water niet tot acute situaties leidt. De gemeente vraagt wel iedereen die gebruikmaakt van de uiterwaarden alert te zijn en de waterstanden te volgen. Mocht de situatie aanleiding daarvoor geven, dan worden bewoners en ondernemers in het buitendijks gebied bij de Maas gewaarschuwd.

Draaiboek
De gemeente heeft een draaiboek dat beschrijft welke acties er nodig zijn bij stijgende waterstanden. Voorbeelden daarvan zijn het afsluiten van wegen en rioolkasten en bij hogere waterstanden het plaatsen van een keerwand bij het veer in Kessel.

Hoogwater
Die maatregelen en nog meer moesten vorig jaar juli noodgedwongen worden getroffen door het dreigend overstromingsgevaar vanwege hoogwater. Zo'n 1250 inwoners van Baarlo en Kessel werden tijdelijk geëvacueerd. In Peel en Maas hadden 32 woningen schade doordat de Maas uit haar oevers trad. Ook een restaurant, camping, camperplaats en zandwinbedrijf werden getroffen.

Lees ook: Bijna 150 schadeclaims uit Peel en Maas

De gemeente Peel en Maas houdt het waterpeil in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan worden vervolgacties uit het draaiboek in gang gezet.

Foto: uit archief