Menu

Twitter feed Omroep P&M

Verkiezingsdebat: verhitte discussies tussen VVD, PvdD en PvdA

15 maart 2021

VVD-kandidaat Lars Lambers uit Weert belandde tijdens het eerste Verkiezingsdebat in verhitte discussies met Jeroen Kuntzelaers van de PvdA en Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren.

In het debat, dat georganiseerd werd door Omroep P&M in samenwerking met Omroep Venray en Nieuws uit Horst aan de Maas, was er onenigheid over de woningmarkt en de zorg. "De jonge starter is nu op zoek naar een eigen huis in plaats van dat men op de zolderkamer van de ouders moet zitten. De starter zit daar op die zolderkamer en kan niet weg, omdat u vergeten bent beleid te maken", verwijt Jeroen Kuntzelaers (PvdA) Lars Lambers van de VVD.

De Weertenaar, die op plaats 63 op de kandidatenlijst van de VVD staat, was het niet eens met die kritiek. "We laten het aan de markt over. Als er een projectontwikkelaar is die een pand wil kopen en dat wil transformeren, dan mag die dat doen. Wie bent u om daar in Den Haag regels voor te gaan bepalen." De 35-jarige Kuntzelaers kreeg bijval van Pascale Plusquin, die op de achtste plaats van de lijst van de Partij voor de Dieren staat. "Je ziet wat er gebeurt als je het aan de markt overlaat. Er is een tekort de komende 9 jaar aan 1 miljoen betaalbare woningen. Als je het aan de VVD overlaat, dan komt het niet goed. Dat hebben we gezien."

Ook uitte Plusquin kritiek op de VVD over de zorg. "De rijken zijn rijker geworden onder VVD-beleid en de armer zijn armer geworden. Weet u wat dat betekent als je als oudere of als jongere je zorg uitstelt? Met veel grote zorgkosten tot gevolg, omdat je bang bent dat je dat eigen risico moet betalen. Omdat je in armoede leeft."

De Partij voor de Dieren diende een motie in over de suikertaks. Dat stuit tegen de borst van Lambers. "Die taksen moeten we doorberekenen. En wie gaat er betalen? De consument. Dus diegene die al een klein inkomen heeft, gaat extra belasting betalen. Dat vertelt u niet tegen de rijken. Dit is te gemakkelijk mevrouw."

In twee uitzendingen gingen steeds zes kandidaten vanuit DOK6 Theater in Panningen met elkaar in debat over onderwerpen als de woningmarkt, Nederland na corona, klimaat en arbeidsmigranten. Maandagavond om 18.00 uur is het tweede deel te zien met Mounir Kasmi (NIDA), Geert Gabriels (GroenLinks), Mustafa Amhaouch (CDA), Ruby Driessen (Forum voor Democratie), Caroline van der Plas (Boerenburgerpartij) en Jordy Clemens (SP).