Menu

Twitter feed Omroep P&M

Zelflerende algoritmes laten coronapatiënten beter ademen

4 augustus 2020

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, waaronder Joey Reinders uit Panningen, hebben een techniek ontwikkeld die gebruik maakt van zelflerende algoritmen om de prestaties van de drukregelaar te verbeteren. De resultaten zijn onlangs gepresenteerd op een grote internationale conferentie over regeltechniek.

Een van de grootste uitdagingen voor de beademing van coronapatiënten is het monitoren en regelen van de druk van de beademingsapparatuur, zodat de patiënten precies de hoeveelheid lucht krijgen die ze nodig hebben om te overleven. Er is veel onderzoek gedaan om de beademing te optimaliseren, omdat niet elke patiënt hetzelfde is.

"Dankzij het zelflerende algoritme zijn we in staat om zeer nauwkeurige drukniveaus te bereiken, ongeacht de patiënt die op het apparaat is aangesloten. Dit maakt de behandeling veel constanter", zegt Joey Reinders uit Panningen, een van de betrokken onderzoekers.

Reinders en zijn collega's deden het grootste deel van hun onderzoek in 2019. "Toen we met ons onderzoek begonnen, hadden we geen idee dat het zo relevant zou worden", zegt hij. "Ik ben daarom erg blij met de resultaten, die mogelijk levensreddend kunnen worden voor coronapatiënten". De komende tijd wordt er verder onderzoek geddaan.