Panningen, Netherlands

Zorgaanbieders krijgen nul op rekest: pilot blijft dorpsvoorziening

De gemeente Peel en Maas lijkt niet van plan te zijn om het besluit terug te draaien om van de pilot Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken.
Deborah Parren | 8 oktober 2021 13:28 | Aangepast op 8 oktober 2021 13:28
Dat valt op te maken uit een brief van het college als reactie op de brief van vijf zorgaanbieders.

Doorontwikkeling

Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg eisten daarin dat de pilot Hulp bij het huishouden een algemene voorziening blijft. De raad gaf eind april groen licht voor de doorontwikkeling naar een dorpsvoorziening. Dat houdt in dat de dorpen hulp bij het huishouden zelf gaan regelen. En dus ook contracten afsluiten met zorgaanbieders. Nu hebben zij nog een contract met de gemeente, maar dat verloopt eind dit jaar.


Verantwoordelijkheid

De zorgaanbieders zijn het er niet mee eens dat de hulp bij het huishouden buiten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt georganiseerd en de gemeente volgens hen daarmee de verantwoordelijkheid uit handen geeft. Maar volgens het college ontloopt de gemeente niet haar wettelijke verplichtingen. "Omdat een voorliggende voorziening slechts voorliggend is en een inwoner van Peel en Maas altijd een beroep kan doen op de Wmo", staat er in de brief. Voor Baarlo, dat als enige dorp niet meedoet met het burgerinitiatief, zorgt de gemeente voor de maatwerkvoorzieningen.

Bepaalde voorwaarden

Verder haalt het college aan dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens gesprekken over het voorstel ook geen wettelijke problemen zag, als er maar aan bepaalde voorwaarden wordt gehouden in deze constructie. Volgens de gemeente is de situatie nieuw en 'vraagt het ook om (juridisch) advies'.

Wetgeving

De zorgaanbieders zijn ervan overtuigd dat de constructie van een dorpsvoorziening juridisch niet mag. Het college geeft in de brief aan dat 'de wetgeving ietwat achter lijkt te lopen', maar dat het initiatief volgens de burgemeester en wethouders juist mogelijk kan worden gemaakt door de juiste stappen te zetten. Welke stappen dat zijn, wordt niet duidelijk gemaakt.

Terzijde gelegd

Jeroen Kamerbeek, directeur Tzorg, zegt in een eerste reactie dat de gemeente niet inhoudelijk heeft gereageerd op hun bezwaren. "Die worden terzijde gelegd is mijn eerste indruk. Inhoudelijk is de reactie niet wat ik had gehoopt en gedacht." Of de zorgaanbieders vervolgstappen gaan nemen, weet Kamerbeek nog niet. "Het is moeilijk om er nu consequenties aan verbinden. Er zijn veel varianten mogelijk."

Eenrichtingsverkeer

De zorgaanbieders hebben de intentie om in gesprek te blijven met de gemeente. "Alleen als het een dialoog is. Als het eenrichtingsverkeer wordt, houdt het op. Het moet niet leiden tot een doodlopende straat."

Vanaf 1 januari 2022 is het de bedoeling dat de pilot verder gaat als dorpsvoorziening.

Lees ook

Bloementip: Maak een paashart

Ook dit jaar heeft Moniek Koopmans een creatie gemaakt voor Pasen. Haar bloementip is deze keer een ...

Vrachtwagen gestrand in Reuver

Op de A73 bij Reuver is een vrachtwagen gestrand. Daardoor ontstond een lange file.

Reuverse Lois speelt hoofdrol in 'Het Magische Meisje'

Ze is pas 12 jaar en speelt nu al de hoofdrol in een theaterstuk. Lois uit Reuver speelt het magisch...

Wegafsluitingen in Reuver wegens werkzaamheden spoor

Vanaf zaterdag 13 april zijn er wegafsluitingen bij drie overgangen in Reuver. Het betreft de overwe...

Beeselse wethouder aanwezig bij onthulling eikpunten

Beeselse wethouder Linda Nijssen was woensdag aanwezig bij de onthulling van de eikpunten in Venray....

Geen water in Maasbree vanwege lekkage aan leiding

Inwoners in Maasbree hebben tijdelijk geen water. Dat meldt waterstoring.nl. Er is een lekkage in de...