Menu

Twitter feed Omroep P&M

Zwemtechniek kids achteruit: Reddingsbrigade geeft cursus

7 juni 2021

Met de zomervakantie in het vooruitzicht gaat Reddingsbrigade Peel en Maas de zwemvaardigheden van kinderen verbeteren met een zogenoemde vakantie-apk. Volgens de Reddingsbrigade is het nodig dat het zwemmen van de kids wordt bijgespijkerd op het gebied van techniek en conditie.

"We merken dat de techniek van kinderen die een tijd niet hebben gezwommen achteruit is gegaan", vertelt Nico Bots van Reddingsbrigade Peel en Maas.

Recordaantal reddingen
Door coronamaatregelen mochten de zwembaden ook pas vanaf 19 mei weer open. Zwemlessen waren daardoor een tijd niet mogelijk. Nu dat weer kan, grijpt Reddingsbrigade Peel en Maas ook de kans om te zorgen dat kinderen veilig in de zomer kunnen gaan zwemmen. Landelijk kwamen vorig jaar meer reddingsbrigades in actie voor baders en zwemmers in nood dan in de jaren daarvoor. Het ging om een recordaantal van 306 geregistreerde reddingen.

Zwemveiligheid verhogen
"Wij richten ons nu preventief op kinderen. Maar je ziet ook allochtonen, asielzoekers en arbeidsmigranten die met warm weer verkoeling zoeken en dan in de problemen raken", zegt Bots. De reddingsbrigade gaat daarom met de vakantie-apk aan de slag om de zwemveiligheid van kinderen te verhogen. Inmiddels zit de cursus met 108 kinderen vol. Per uur krijgen 6 groepjes van 6 kinderen training.

Surfplank
Tijdens de cursus van 5 lessen worden de zwemslagen getraind maar wordt er ook geoefend met zwemvesten, een surfplank en boot. "Daarmee oefenen we wat ze mee kunnen maken op vakantie. Ze hebben vaak thuis wel een badje in de tuin, maar daar wordt niet echt in gezwommen." De ouders krijgen tijdens de laatste les theorieles en tips voor als ze naar strand of binnenbad gaan.

Reddingsbrigade Peel en Maas traint zelf in het binnenbad van Laco Peel en Maas in Panningen. "We hebben leden die naar zee gaan als strandwacht. En we gaan zelf in de zomermaanden met een aantal bij de Maasplassen in Roermond helpen."