Panningen, Netherlands

3D-printer moet woloverschot tegengaan

In Nederland wordt zo'n 1,5 miljoen kilo wol per jaar weggegooid. Reden voor het Cuypershuis in Roermond om na een onderzoek van Christien Meindertsma een nieuw gebruik van wol te tonen. De onderzoeker zocht uit hoe wol opnieuw toegepast kan worden.
De redactie | 5 februari 2024 08:52 | Aangepast op 5 februari 2024 08:52
Het proces van experimenteren leidde tot een nieuwe ontdekking: 3D printen met wol, zonder water. In de tentoonstelling zijn zowel het onderzoek als de eerste resultaten met Roermondse wol te zien.

Liefde voor wol
Christien Meindertsma heeft een diepe liefde voor wol en de mogelijkheden die dit materiaal biedt. Haar onderzoek begon na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, toen ze zich onderdompelde in de wereld van wol. “Het gegeven dat materiaal wordt weggegooid, daagt mij uit. Als ontwerper en maker voel ik de urgentie om mee te denken in het vinden van een oplossing. Historisch gebruik en nieuwe technologieën inspireren mij hierbij.”

3D geprint
In de tentoonstelling is te zien hoe 3D geprint wordt met wol, zonder het gebruik van water. Met de uitkomst van haar onderzoek worden innovatieve technieken gebruikt die eerst onmogelijk leken. In het Cuypershuis worden de eerste echte resultaten gepresenteerd, gemaakt van wol van het Roermondse Kempische Heideschaap.

Dwars Door Limburg bezocht de expositie. Bekijk hier de video.

Lees meer over:

Wolverschot|