Panningen, Netherlands

Foto-expositie in VieCuri over de impact van kanker

Ieder jaar wordt wereldwijd op 4 februari stilgestaan bij de impact van kanker. VieCuri doet dat door een foto-expositie met portretten en verhalen van patiënten. De expositie is de hele maand februari in VieCuri Venlo te zien in de centrale hal (nabij de piano).
De redactie | 8 februari 2023 21:07 | Aangepast op 8 februari 2023 21:07
Met de expositie schenkt VieCuri aandacht aan de mens achter kanker. De sprekende portretfoto’s vertellen bijzondere verhalen. Een persoonlijk en uniek inkijkje in het leven met kanker. Met mooie en ook kwetsbare momenten. De expositie wordt mogelijk gemaakt door Stichting VieAmi, de vrienden van VieCuri die zich sterk maken voor mooie extra's voor patiënten.

Aandacht voor de impact van kanker
In Nederland krijgt 1 op de 3 personen te maken met kanker. “Ondanks dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt door de ontwikkelingen in vroege opsporing en behandeling, hebben patiënten en naasten steeds vaker te maken met problematiek op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om jaarlijks bij de impact van de ziekte stil te staan,” vertelt internist-oncoloog Yes van de Wouw. “De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt. Het heeft ook invloed op dat van zijn of haar partner, familie, collega’s en vrienden.” VieCuri wil patiënten en hun naasten graag een warm hart toedragen en het omgaan met de ziekte bespreekbaar maken.

Wensboom
Naast de foto-expositie is er ook een wensboom geplaatst. Hierin kan iedereen een bericht achterlaten voor een persoon met kanker: een hartverwarmende groet, een persoonlijk verhaal, troostende woorden of vrolijke noot. Alle wensen worden nadien afgegeven aan de afdeling oncologie. “We willen niet alleen informeren over kanker,” zegt van de Wouw. “We willen patiënten ook laten weten dat we aan ze denken. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk mensen een berichtje achterlaten in onze wensboom.”

Het leven gaat door
Willem is een van de patiënten die zijn verhaal vertelt: “Ik merk dat het woord ‘kanker’ vaak een verlammend effect heeft op de mensen om me heen. Kanker hebben betekent helemaal niet altijd dat je doodgaat. De medische wereld kan inmiddels allerlei vormen van kanker genezen. Ook weten we steeds beter hoe we langer kunnen leven met kanker. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het leven doorgaat, ook mét kanker. Je kunt jezelf blijven afvragen: ‘waarom ik?’, maar daar schiet je niets mee op. Ik draai het om en zeg tegen mezelf: ‘ik heb al die jaren van mijn leven geluk gehad.’ Ik bekijk de situatie positief, met humor en leef mijn leven zoals ik altijd heb gedaan. Tot het moment dat het niet meer leefbaar is. Ik bespreek dit open en eerlijk met mijn kinderen en kleinkinderen en gelukkig hebben ze hier alle begrip voor.”

Fotograaf: Jordy Caris-Studio Zebra

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Mark van Dijk voor het eerst sinds blessure weer op de mat

Judoka Mark van Dijk staat voor het eerst sinds zijn schouderblessure weer op de mat. Zaterdag zal h...

Arjan Schoock nieuwe trainer Bevo Hc Heren 2

Arjan Schoock wordt de nieuwe trainer van het Heren 2 team van Bevo Hc. Daarmee is hij de opvolger v...

Afname van ruim 18 procent in aantal werkloosheidsuitkeringen in Beesel

Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt van de gemeente Beesel is in de afgelopen ma...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Grote stroomstoring in Maasbree en Grashoek verholpen

Maasbree en Grashoek werden woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Dat meldt L1 nie...

Groen licht voor woningbouwplannen

De gemeenteraad van Peel en Maas is dinsdagavond akkoord gegaan met de komst van woningen in Maasbre...