Panningen, Netherlands

HAN-studenten willen iets doen aan laaggeletterdheid

In Peel en Maas start een campagne met als doel de laaggeletterdheid terug te dringen. Eén op de acht inwoners in de gemeente Peel en Maas heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Als laaggeletterde kan het lastig zijn om hiervoor uit te komen of om hulp te vragen. Daar willen HAN-studenten wat aan doen.
De redactie | 14 december 2022 15:51 | Aangepast op 14 december 2022 15:51
Gevolgen laaggeletterdheid
Als je laaggeletterd bent, heeft dat gevolgen. ‘Deelnemen aan onze samenleving kan daardoor lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van brieven van de overheid, op tijd komen op een belangrijke afspraak of grip hebben op geldzaken. Dit heeft natuurlijk veel invloed op iemands leven.’, aldus Dinja, student aan de HAN.

Taalpunt Peel en Maas
De studenten vragen daarom aandacht voor laaggeletterdheid en voor de mogelijkheden in de gemeente. Het Taalpunt Peel en Maas is voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of bijvoorbeeld computeren. Samen kijken ze met de laaggeletterde wat hij of zij wil leren. Dit kan met een groep, in het Taalcafé, met een cursus of een-op-een, met een taalmaatje. Het Taalpunt kijkt samen met de laaggeletterde wat het best bij hem of haar past.

Herkennen en gesprek aangaan
‘Binnen de gemeente Peel en Maas zijn er dus al veel activiteiten en initiatieven om laaggeletterden te helpen. Omdat de laaggeletterden vaak niet om hulp durven of willen vragen en het daarbij goed kunnen verbloemen, worden ze niet gezien en daardoor ook niet geholpen. Omdat een naaste van een laaggeletterde vaak veel invloed heeft, is het belangrijk dat meer mensen laaggeletterdheid herkennen en het gesprek aan durven gaan. Daar leggen wij binnen ons project dan ook de focus op’, aldus Maxime, student aan de HAN.

Posters
Deze week gaan de studenten posters en flyers verspreiden door de gemeente. Ook worden er op de Instagrampagina (@taalpuntpeelenmaas) en Facebookpagina (www.facebook.com/taalpuntpeelenmaas) van het Taalpunt Peel en Maas informatie én tips over laaggeletterdheid gedeeld. Daarnaast hebben de studenten praatkaartjes en een praatplaat ontwikkeld om het gesprek met elkaar over dit onderwerp aan te gaan.

Lees meer over:

Laaggeletterdheid|Taalpunt|

Meest gelezen

Nieuwe ondernemers in Bistro Kepel in Panningen

Niels van Rens | 26 jan 2023 11:39

De School neemt intrek in gebouw De Violier

De redactie | 25 jan 2023 16:26

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52