Panningen, Netherlands

Afkoppelen van het regenwater in Maasbreese wijk

Hans Peeters is één van de inwoners uit de Maasbreese wijk Achter de Hoven die overweegt om zijn woning te laten afkoppelen van het regenwater. Voor het zover is, wil hij zich eerst goed laten informeren. Dat kon vorige week, toen deskundigen in de wijk klaarstonden om tekst en uitleg te geven.
Youri Buis | 19 december 2023 17:35 | Aangepast op 19 december 2023 17:35
Infiltreren
Het hemelwater dat op de straten en stoepen valt, komt in het hemelwaterriool terecht en zakt langzaam in de bodem. Dit wordt infiltreren genoemd. Droogte wordt hierdoor tegengegaan en voorkomt overlast aan de riolering. Voor het vervangen van de riolering moeten de straten opengebroken worden.

Betere wereld
Terwijl het ironisch genoeg flink regent buiten, vertelt Peeters waarom hij het belangrijk vindt om serieus na te denken over het afkoppelen. “Mijn hele tuin loopt vol water. Daar heb ik niet zoveel zin in. Er moet wel een afwatering zijn richting de straat, want anders wordt het wel een probleem denk ik”, aldus Peeters, die graag een stapje extra zet. “Een beetje meedenken voor een betere wereld is denk ik wel een hele goede overweging."

Planning
Hans heeft nooit eerder overwogen om af te koppelen. Vooral de kosten die het met zich meebrengt, speelt voor hem een grote rol. “Uiteindelijk moet het zich wel lonen. Dat is ook wel een van de dingen die in mijn achterhoofd zitten. Het moet een functie hebben en het moet geen overlast gaan veroorzaken”, zegt Peeters. Hij heeft de deskundigen vooral bevraagd over de planning. “Wanneer we aan de beurt zijn, hoe het project gaat verlopen, wat we ervoor terugkrijgen in de straat...”, zo somt de buurtbewoner op. Het stemt Peeters ook tevreden dat hij na het afkoppelen nog een boompje in zijn tuin kan plaatsen.

Subsidie
Carin Jacobs is coach bij Waterklaar. Zij nam de buurtbewoners mee langs het proces en de mogelijkheden. Wie geïnteresseerd is in het afkoppelen, kan een aanvraag indienen via waterklaar.nl of op de website van de gemeente. “Een adviseur komt bij de bewoner thuis om te kijken of en hoe dat zou kunnen. De adviseur geeft advies en maakt er een rapport van, zodat de bewoner daar zelf mee aan de slag kan en daar ook nog een subsidie voor kan krijgen”, legt Jacobs uit.

Samen doen
De Waterklaar-bus was aanwezig om het project extra aandacht te geven. Ook wethouder Tijs van Lierop was erbij. Hij overhandigde een gratis koppelsteen aan één van de Maasbreese inwoners. De wethouder benadrukt het belang van afkoppelen. “Ik denk dat het belangrijk is dat we het samen doen. Voor het milieu waar we allemaal in leven, maar anderzijds ook gewoon om de overlast aan de riolering te voorkomen.” Van Lierop vraagt iedereen om in het afkoppelen mee te gaan. Zelf is hij ook al afgekoppeld van het regenwater, zegt hij. “In mijn omgeving hebben we al een apart regenwaterriool, dus dat is allemaal gereed.”

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...

MVC’19 kansloos onderuit bij lijstaanvoerder Stiphout Vooruit

MVC’19 had zondag in de wedstrijd tegen titelkandidaat Stiphout Vooruit vanaf het beginsignaal geen ...

Burgemeester trouwt paren in on-echt voor dorpsquiz

Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas heeft zaterdagavond veertien echtparen in het on-echt v...

Maasbree mag kiezen voor invulling Laefplein

Inwoners kunnen deze week reageren op het voorlopig ontwerp van het Laefplein in Maasbree. Het plein...

Venlonaren bekennen afpersing homoseksuelen mannen, waaronder in Maasbree

Vier Venlonaren hebben bekend homoseksuele mannen te hebben gegijzeld en afgeperst. Dat gebeurde ond...