Panningen, Netherlands

Boomkwekerij Fleuren schenkt honderd Sakura-bomen aan Baarlose gemeenschap

Boomkwekerij Fleuren schenkt honderd Sakura-bomen aan de Baarlose gemeenschap. Hiermee wil het bedrijf, dat dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, iets terugdoen voor het dorp. De eerste ‘kersenbloesemboom’ werd officieel geplant door de familie Fleuren en burgemeester Wilma Delissen.
De redactie | 22 maart 2022 19:33 | Aangepast op 22 maart 2022 19:33
Een cadeau van Foppe ten Broeke - jarenlang makelaar in Panningen - vormde de aanleiding voor het Sakura-project. Toen hij medio 2020 terug verhuisde naar zijn geboorteplek in Groningen schonk Ten Broeke het boek ‘Sakura’ aan de Baarlose vruchtboomkweker Han Fleuren. De twee waren in de loop der jaren bevriend geraakt. Op de eerste pagina schreef de makelaar ‘Misschien kunnen we ook een mooi ‘knoopproject’ met kersenbomen à la Tajiri en Fleuren opzetten in Baarlo.’ Die woorden triggerden iets bij Fleuren. “Ik las het boek dan ook in één ruk uit”, zegt de vruchtboomkweker.

Het verhaal ging over een Engelse botanicus, Collingwood Ingram, die tijdens een bezoek aan Japan verliefd werd op de kersenbloesem, de Sakura. Hij was geschokt door de terugloop van het aantal soorten. Daarop besloot hij de collectie Sakura-soorten in ere te herstellen en zich toe te leggen op het verzamelen van de diverse variëteiten. Hierbij trok hij samen op met Frank P. Matthews, een Engelse boomkweker. “Het verhaal fascineerde me dusdanig dat ik zeker wist: hier moeten we iets mee. Sjaak Walraven, onze verkoopman, deelde die mening.”

Kersengemeente
Een project met Sakura-bomen paste Boomkwekerij Fleuren als een jas. Sjaak Walraven licht toe: “Fleuren hoort tot de grootste kwekers van kersenbomen van Europa: op onze kwekerij staan 500.000 kersenbomen. Daarnaast is Peel en Maas de grootste kersengemeente van Nederland; ook daar ligt een mooie link.”
Daar komt bij dat het dorp Baarlo een sterke binding heeft met Japan, waar de Sakura-boom zijn oorsprong heeft. “De beroemde kunstenaar Shinkichi George Tajiri - die jarenlang in Baarlo woonde en wiens kunstwerken door het hele dorp staan - kwam namelijk uit Japan. Daarnaast staat in het dorp ook nog een werk van een Japanse beeldhouwer.”

Vijftien beeldbepalende locaties
Samen met Baarlo Leeft! werden de meest geschikte locaties voor de honderd Sakura’s in beeld gebracht. Hieruit rolde uiteindelijk een lijst met vijftien locaties, langs de invalswegen van Baarlo: De Berckt, Veldstraat, de Bong, hoek Aldi-Diepenbroeklaan, Hummerenweg-Haoverpaedje, Vergelt, Zandberg, fietspad Kuukven-Meeren, Kuukven, Raaijerveldlaan, De Horsten, Diepenbroeklaan tussen Bosbeeklaan en Kasteellaan en tussen Kasteellaan en Hummerenweg) en Kasteellaan. “We hebben hiervoor ook contact gelegd met de gemeente Peel en Maas, die meteen heel welwillend was”, vertelt Piet van der Haas, bestuurslid van Baarlo Leeft!. “En tijdens onze fietstocht om geschikte locaties in kaart te brengen, werden we regelmatig aangesproken door bewoners. Die waren zo enthousiast dat ze aangaven zelf ook een Sakura-boom in hun tuin te willen plaatsen.”

Kersenbloesem-dorp
De eerste Sakura-boom werd vrijdag 18 maart geplant, in de tuin van de familie Fleuren aan de Veldstraat in Baarlo. Op de plek waar precies honderd jaar geleden de basis werd gelegd voor het bedrijf. “De komende maanden wordt de rest van de bomen geplant”, zegt Sjaak Walraven. “We zijn nog druk aan het bekijken welke soorten Sakura’s het beste op de diverse plekken passen. We hebben hooggroeiende en hangende soorten, met zowel witte als roze bloesem, die drie tot zeven meter hoog worden. Vanaf volgend jaar zal Baarlo in de maanden april en mei zijn omgetoverd tot een waar ‘kersenbloesem-dorp’.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Bomen langs fietspad Rijksweg in Reuver worden gekapt

Vanaf maandag zullen enkele bomen langs de westkant van de Rijksweg in Reuver worden gekapt. Dit is ...

Tweede deel historisch kunstwerk van Baarlo nadert voltooiing

Het is een meerjarenplan, het kunstwerk dat de geschiedenis van Baarlo in beeld brengt. De Venlose k...

Nieuwe bomen in Kessel en Meijel

In Kessel en Meijel worden in het voorjaar bomen geplant. Het maakt deel uit van het bomenplan. In d...

Meijelse kinderen maken dorp groener

Meijel is een stuk groener dankzij Jip, Ise, Iris en Cato. De dames van groep 7 van Den Doelhof vond...

57.000 bomen in Beesel geplant

Staatsbosbeheer is gestart met het planten van bomen in het perceel bij de Grensweg tussen Swalmen e...

Pastorietuin door Baarlo Leeft aangepakt

De GroenGroep van Baarlo Leeft heeft dit weekend de pastorietuin van het Baarlose kerkhof aangepakt.