Panningen, Netherlands

Drempel blijft hoog: extra aandacht voor laaggeletterden

Eén op de acht inwoners van Peel en Maas heeft moeite met lezen en schrijven. Daarom is er tijdens de Wereldalfabetiseringsdag en de start van de Week van lezen en schrijven, extra aandacht voor deze groep mensen.
De redactie | 8 september 2023 17:19 | Aangepast op 8 september 2023 17:19
In Baarlo konden inwoners de activiteit ‘Escape uit de koffer’ in samenwerking met het Taalpunt Peel en Maas spelen. Deze activiteit staat volledig in het teken van laaggeletterdheid. "Een onderwerp waarmee we steeds meer te maken krijgen en zeker vanuit de huidige generatie jongeren meer mee te maken gaan krijgen", aldus Danielle Tillemans van de bibliotheek.

Appje
Een simpel kaartje sturen, een whatsapp sturen of begrijpen die in een groepsapp gedeeld wordt, informatieverwerking van de dokter of specialist is voor deze groep mensen ontzettend lastig. De Bibliotheek en Taalpunt Peel en Maas kunnen hierbij hulp bieden door middel van taalmaatjes in te zetten of de cursus Klik en Tik aan te bieden.

Escapespel
Om meer bewustwording te creëren bij inwoners kunnen ze in de Bibliotheek in Baarlo en op 15 september van 10.00-12.00 in de bieb in Kessel een escapespel spelen. Ze kunnen een digitale escaperoom spelen waarbij ze puzzels moeten oplossen.

Bewust
"Door de escapekoffer te spelen hopen we dat inwoners meer bewust gaan worden hoe het is om niet goed te kunnen lezen, schrijven en digitaal mee te kunnen komen en hierover met ons in gesprek willen gaan. Zo willen we zorgen dat mensen meer in hun omgeving rondkijken of ze wellicht iemand kennen en daarover met hun weer het gesprek aangaan."

Lees meer over:

Laaggeletterdheid|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

HAN-studenten willen iets doen aan laaggeletterdheid

In Peel en Maas start een campagne met als doel de laaggeletterdheid terug te dringen. Eén op de ach...