Panningen, Netherlands

Natte akkers belemmeren voedselteelt, ook in Kessel

De Limburgse akkers zijn zo nat dat boeren op veel plekken niet kunnen oogsten. Regenval en hoge waterstanden van beken hebben het boerenland onbegaanbaar gemaakt. Vooral in Noord-Limburg is de situatie in tien jaar nog nooit zo dramatisch geweest. Ook bij Van de Eertwegh in Kessel is het nat.
Youri Buis | 20 november 2023 16:38 | Aangepast op 20 november 2023 16:38
De meeste problemen doen zich voor in de teelt van aardappelen, suikerbieten en sierteeltgewassen. “Ik loop al een paar jaar rond, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Wim van de Eertwegh moedeloos. “Het regent sinds begin oktober gewoon iedere dag.”

Blubber
De ondernemer maakt zich zorgen over de teelt. Als het weer zo slecht blijft verwacht hij minder geoogste producten, waardoor deze waarschijnlijk duurder gaan worden. Terwijl hij langs zijn akkers loopt, legt Van de Eertwegh uit wat er mis is. “Hier hebben we de suikerbieten vorige week nog net uit de blubber getrokken”, zegt hij al wijzend naar het gebied dat inmiddels niets anders is dan een enorme modderpoel. Enkele meters verderop: “Hier zou eigenlijk wintergraan gezaaid worden, maar hier kun je nu helemaal niks. Het volggewas schiet er dus ook bij in. In de blubber kun je niets zaaien.”

Averechts
Wanneer de hoeveelheden neerslag zo hoog zijn als de afgelopen anderhalve maand, is er voor boeren geen beginnen aan. Pas als het vier of vijf dagen niet geregend heeft, kan er weer worden gezaaid, aldus Van de Eertwegh. “Afgelopen week hebben we iedere dag stil gezeten, iedere dag regende het.” Zijn bedrijf heeft de laatste jaren meer ingezet op het vasthouden van water, iets dat nu averechts werkt. “Omdat we hele droge jaren hebben gehad, zijn er allemaal stuwen geplaatst om het water in het gebied te houden”, verklaart hij. Nu moet het water worden afgevoerd in plaats van worden vastgehouden.

Melden
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft inmiddels een dringende oproep gedaan om wateroverlast kenbaar te maken via het meldingenformulier van het Waterschap. De LLTB gaat de komende dagen onder haar leden inventariseren hoe groot de problemen zijn.

Lees meer over:

Akkers|Voedsel|Boeren|Regen|Oogst:|

Lees ook

Boeren maken zich zorgen over ultimatum

Aardappeltelers staan voor een dilemma. Volgens strenge milieuregels moeten zij hun aardappelen vóór...

Oproep aan boeren en tuinders: Houd water vast

Waterschap Limburg en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) roepen boeren en tuinders op om de k...

VLP wil onderzoek naar vestigen Voedselbank in Beesel

Politieke partij VLP wil dat het college de mogelijkheden gaat onderzoeken om in de gemeente Beesel ...

De Update Special: Stikstof

In een speciale uitzending van De Update praat Pascal Meyer met de eigenaren van een melkveehouderij...

Thema Oogstfeest Meijel: ‘Oogst: natuurlijk wit’

Het Oogstfeest in Meijel heeft dit jaar het thema ‘Oogst: natuurlijk wit’. De kerk wordt in het week...

Vlaggen ondersteboven in Peel en Maas

In verschillende kernen van Peel en Maas zijn de afgelopen nacht vlaggen aan lantaarnpalen opgehange...