Panningen, Netherlands

Vapen onder jongeren ‘groter probleem dan gedacht’

Eén op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar gevapet. Dat blijkt uit onderzoek. Het worden 'alarmerende' en 'zorgwekkende' cijfers genoemd, vooral omdat het al op heel jonge leeftijd gebeurt. Preventiemedewerkers van Vincent van Gogh slaan daarom alarm. “Het is een groter probleem dan we in eerste instantie dachten.”
De redactie | 22 januari 2024 15:33 | Aangepast op 22 januari 2024 15:33
Jonge leeftijd
“Het speelt vaak al vanaf groep 6, 7 en 8”, zo vertelt Emmy Zegers, preventiemedewerker van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. “Het begint al op jonge leeftijd dat kinderen in aanraking komen met vapen.”

Verslavend
Een vape, ook wel een e-sigaret genoemd, is een klein apparaatje dat een vloeistof verhit. Die vloeistof bevat meestal nicotine, propyleenglycol, plantaardige glycerine en smaakstoffen. Bij vapen wordt, in tegenstelling tot het roken van sigaretten, geen tabak verbrand. Maar het is wel verslavend en slecht voor de gezondheid.

Gehandeld
“We merken dat het gratis wordt uitgedeeld. Er wordt ook in gehandeld. Kinderen kunnen daar veel geld mee verdienen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ouders dit vroegtijdig kunnen signaleren en weten wat het is. Het gesprek aangaan is belangrijk”, aldus Zegers. Veel ouders weten namelijk niet hoe een vape eruitziet.

Verbod
Om het vapen minder aantrekkelijk te maken zijn vanaf 1 januari de smaakjes - zoals appel, peer en cola - verboden. Alleen tabakssmaken zijn dan nog toegestaan. Waar eerder gedacht werd dat vapen het roken zou verminderen, blijkt het tegenovergestelde het geval. “Het probleem is groter dan we in eerste instantie dachten, omdat vapen vaak aanzet tot een rookverslaving.”

Vragen
Mensen met vragen over vapen kunnen woensdagavond terecht in de bibliotheek in Kessel.

Lees meer over:

Vapen|

Lees ook

Kinderarts VieCuri slaat in open brief alarm over vapen

Drs. Hylke van der Heijden heeft in een open brief haar zorgen geuit over de toenemende populariteit...

Ouderavond over vapen in Beesel

Het Grescollege in Reuver organiseert volgende week een ouderavond over vapen. De avond is bedoeld v...