Menu

Twitter feed Omroep P&M

Nieuws


Filteren op datum:
        

Boek over Marokkaanse Heldenaren: 'Gemeenschappelijke binding'

Gepubliceerd op: 27-09-2021 10:25

Mohammed Temsamani (75) uit Panningen kwam in 1966 op eigen initiatief vanuit Marokko naar Nederland. Nu vond hij het tijd dat de verhalen van meer Marokkanen in Peel en Maas opgetekend werden. Dat resulteerde in het boek Marokkanen in Peel en Maas, de eerste generatie.

Het boek werd gepresenteerd in De Ringoven in Panningen, de voormalige Heldensche Steenfabriek. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo nam een van de eerste boeken in ontvangst.

Gemeenschappelijke aspecten
Voor het boek interviewde de schrijver 24 personen. Dat waren niet alleen Marokkanen maar ook een huisarts en leraar die betrokken waren bij de gastarbeiders. Vooral jonge mannen namen medio jaren zestig het besluit om de lange tocht te maken naar Nederland om hier te komen werken. "Er zijn heel veel gemeenschappelijke aspecten van het voorbereiden van de reis zelf in het land van herkomst", vertelt Temsamani. "Wat ze allemaal gedaan hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor een paspoort."

Goed opgevangen
Temsamani kwam 55 jaar geleden in eerste instantie vanuit Marokko in Utrecht terecht. "Daar heb ik werk gezocht en gevonden na heel veel zoeken. Die werkgever heeft me heel goed opgevangen en begeleid." In 1971 verhuisde hij naar Limburg.

Spanning en moeilijkheden
"Het hele proces hoe ze nu geworteld zijn in Nederland heeft natuurlijk wat spanning en moeilijkheden gekost." Maar volgens Temsamani zijn de mensen die hij gesproken heeft tevreden en gelukkig met hun leven in Peel en Maas.

De auteur hoopt vooral dat de tweede, derde en vierde generatie het boek gaat lezen. "Het is een boek dat een gemeenschappelijke binding en geschiedenis heeft tussen mensen die als nieuwkomers kwamen, maar ook de samenleving."
Lees verder

Derbywinst voor Kessel

Gepubliceerd op: 27-09-2021 09:22

De competitie 2021-2022 is zaterdag gestart. In de 4e klasse D stond de eerste derby op het programma. In Kessel wist Kessel tegen RKMSV uit Meijel met 2-1 te winnen.
Lees verder

Aftrap Draaksteken Beesel met nieuw script

Gepubliceerd op: 26-09-2021 15:23

Het is nog twee jaar wachten op het groot openluchtspel, maar zaterdag was al de aftrap voor het Draaksteken in Beesel. Met het nieuwe script, dat geschreven werd door Frans Pollux, wordt afgestapt van het traditionele verhaal.

Het script heeft de titel 'Geluif in 't goeje' gekregen.

Cultureel erfgoed
Volgens regisseur Frank Rous gaat het traditionele verhaal, dat gaat over de oeroude strijd tussen goed en kwaad, niet verloren. "Het Draaksteken is cultureel erfgoed. We kunnen niet om Sint Joris, de Draak, de koning en prinsessen heen. De legendes gebruiken we nu op een andere manier en zetten we op een andere manier in. Het verhaal blijft dan toch overeind."

Drie regisseurs
Anders dan voorgaande editie is dat het zevenjaarlijkse evenement voor het eerst door drie personen wordt geregisseerd. Dat zijn Frank Rous, Theo Geraets en Huub Geerlings. "Theo, Huub en ik kennen elkaar van de kleuterschool. We hebben altijd samen toneel gespeeld, dus we voelen elkaar perfect aan", vertelt Rous.

Joris en de Draak
De eeuwenoude traditie, die al sinds 1736 levend wordt gehouden, is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de Draak. Zo'n 400 (geboren) Beeselnaren voeren het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor op. De inwoners bouwen zelf het decor, maken de kleding en de 14 meter lange, vuurspuwende draak.

Rollen
Inwoners kunnen zich vanaf nu tot en met 17 oktober opgeven voor een rol het massaspektakel. In totaal zijn er 25 sprekende rollen, waarvan acht een belangrijke rol vervullen in het verhaal.

De draak ontwaakt in de zomer van 2023 weer uit zijn zevenjarige slaap. Het Draaksteken is op 11, 12, 13, 17, 18 en 19 augustus te zien bij Kasteel Nieuwenbroeck.
Lees verder

Man overleden na zwaar ongeval A67 bij Maasbree

Gepubliceerd op: 26-09-2021 14:45

Een man (37) uit het Duitse Mönchengladbach is zaterdag overleden aan zijn verwondingen. Die liep hij op bij een ongeval op de A67 bij Maasbree in de nacht van vrijdag op zaterdag.
Lees verder

Schaareman erelid hoenderclub

Gepubliceerd op: 26-09-2021 11:34

Jan Schaareman uit Egchel is zaterdag op de ledenvergadering van de Belgische hoenderclub benoemd tot erelid. Schaareman is fokker van de Brakel in groot en kriel.
Lees verder

Meer Nieuws