Geen trucjeGastvrijheid is volgens Wouter Verkerk, expert op het gebied van horeca en gastvrijheid, geen trucje. “Je kan niet gastvrij doen, je moet het ook echt wel een beetje zijn,” benadrukt hij. Volgens Verkerk draait het om gevoel. “Gastvrijheid is een gast die zich zo op zijn gemak voelt, dat hij ontspant. En een gast die ontspant, die geeft ook geld uit. Dat is voor een ondernemer belangrijk in deze tijd.”
Tijdens zijn presentatie benadrukte Verkerk dat passie minstens zo belangrijk is als winst. “Er zijn veel mensen die gelukkig zijn in hun werk, ook zonder dat ze als ondernemer denken. Mensen die gewoon passie hebben voor wat ze doen.”
Samenwerken en verbinden
De bijeenkomst moest ondernemers uit verschillende sectoren dichter bij elkaar brengen, legt Wil van Oosteren van het Toeristisch Platform Peel en Maas uit. “We willen verbinding leggen tussen ondernemers en gastsprekers. Door samen te werken kun je meer bereiken en haal je ook meer uit je eigen zaak,” zegt hij.
Volgens Rudy Gommans, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Limburg, begint gastvrijheid bij aandacht en betrokkenheid. “Gastvrijheid is voor mij net dat stapje extra zetten dat iemand niet verwacht,” zegt hij. “Daar begint het, en dan zijn er nog zoveel meer lagen.” Gommans is ook eigenaar van De Heere van Meijel, mede-eigenaar van De Vermaekerij in Maasbree en mede-eigenaar van Boscafé De Grens in Reuver.
Data en cijfers
Tijdens de sessie ging het ook over innovatie in de horeca, zoals het gebruik van data. “We verwachten dat er begin 2026 een landelijk data-analyse-systeem klaar is,” verwacht Gommans. Volgens hem helpt zo’n systeem ondernemers om hun bedrijf beter te onderbouwen met cijfers. “Die cijfers zijn niet altijd honderd procent paraat en dan voer je een lastig gesprek,” legt hij uit.
Blijven vernieuwen
Hoewel er op sommige vlakken dus nog zeker vooruitgang te boeken valt, zien beide experts dat het best goed gaat met de gastvrijheid in Peel en Maas. “Jullie hebben bijvoorbeeld café De Zoes, dat is uitgeroepen tot het
beste terras van Nederland. Dat laat zien dat gastvrijheid hier leeft,” zegt Verkerk. Gommans sluit zich daarbij aan: “Peel en Maas is van nature gastvrij. Dat zit in het DNA van de Limburgers: mensenmens, Bourgondisch, betrokken. Maar het is belangrijk om te blijven vernieuwen en verbeteren.”
Ook Van Oosteren ziet dat de regio goed presteert. “De restaurants en groepsaccommodaties zitten goed vol, zeker in de weekenden. Maar we moeten in de toekomst blijven kijken. Blijven vernieuwen, blijven verbeteren. En daar willen we nog een schepje bovenop doen.”