Panningen, Netherlands

Wachtlijst bij station in Helden voor stroomnet wordt steeds langer

Op dit moment wachten in Limburg meer dan 500 bedrijven op elektriciteit, waarvan er honderd binnenkort kunnen worden aangesloten. Het hoogspanningsstation in Helden staat hoog op de lijst van stations met bedrijven dat terug wil leveren, maar nu nog op een wachtlijst staat.
De redactie | 27 juni 2023 09:32 | Aangepast op 27 juni 2023 09:32
Het net wordt de komende tijd namelijk verzwaard om de klachten op te lossen. Maar dat is niet genoeg om het probleem op te lossen. Het aantal nieuwe bedrijven dat zich meldt, groeit nog steeds.

Stroomnet
Ruim 930 bedrijven hopen op bericht om stroom terug te mogen leveren. Dat blijkt uit gegevens van Enexis. Vooral in plattelandsgebieden is de lijst met bedrijven dat terug wil leveren lang. In Helden gaat het bijvoorbeeld om 54 terugleveranciers op de wachtlijst. Er zijn nu 19 afnemers op de wachtlijst.

Nog langer
In Horst zijn de problemen nog groter. Daar wachten zelfs 120 terugleveranciers op een seintje van Enexis. Er staan 31 afnemers op de wachtlijst. De gemeente Venray spant de kroon met zelfs 151 wachtenden.
Een jaar geleden kondigden netbeheerders Tennet en Enexis een stop aan voor bedrijven die aangesloten wilden worden. Het stroomnet zat vol omdat de vraag naar elektriciteit fors was gestegen. Laadpalen voor auto's, bedrijven die overschakelen van gas naar elektriciteit, warmtepompen in plaats van cv-ketels veroorzaken een grote stijging in de vraag naar stroom. Sinds september is er extra ruimte vrijgemaakt door de bestaande capaciteit slimmer te verdelen en bijvoorbeeld ook elektriciteitsgebruik door bedrijven beter te verdelen over de dag.

Wachtlijst
Het is allemaal nog niet genoegd. Het gaat op de wachtlijst van de terugleveranciers in Helden om zo'n 450 megawatt. Helden staat daarmee op de tweede plek van de provincie Limburg. De tekorten gelden op dit moment alleen voor bedrijven, particulieren hebben er nog geen last van.

Beesel
Vorige week uitte een Beeselse inwoner zijn zorgen over de energieproblemen. De gemeente laat weten dat de spanningsklachten aan het net niet veroorzaakt worden door de aanleg van zonneweides. Momenteel worden er drijvende zonnepanelen gebouwd bij BillyBird Park Drakenrijk in Reuver. Op de waterplas bij Drakenrijk komen bijna 13.000 panelen. Dit is in totaal ruim 4 hectare, ofwel ongeveer 8 voetbalvelden groot.

Lees meer over:

Stroomnet|Enexis|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Beeselnaar wil onderzoek naar capaciteit stroomnet

Beeselnaar Bart Luttels vraagt in een brief aan het college van de gemeente Beesel om een onderzoek ...

Tennet kan bedrijven aansluiten door extra ruimte op stroomnet

Bedrijven in Limburg en Noord-Brabant kunnen vanaf december weer aangesloten worden op het stroomnet...

Grote stroomstoring Maasbree

Door een grote stroomstoring in Maasbree zitten zo'n 40 postcodes in het dorp zonder stroom.