Panningen, Netherlands

Ondernemingsraad NLW steunt koers bestuur

De ondernemingsraad (OR) van sociale werkplaats NLW steunt de koers die de drie gemeentebesturen hebben voorgesteld. Wel moet er een nieuwe raad van commissarissen komen met onafhankelijke experts en blijven er zorgen over leegloop, verzuim en bureaucratie. Dat laat OR-voorzitter Vic Brouns desgevraagd weten aan Omroep P&M.
Bart Nelissen | 26 november 2020 18:44 | Aangepast op 26 november 2020 18:44
Na de crisis van vorig jaar staat nu de toekomst van NLW weer op de politieke agenda. Het bestuur, dat bestaat uit wethouders van de gemeenten Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas, heeft een nieuwe koers voorgesteld aan de gemeenteraden. Ze kunnen kiezen uit drie scenario’s. Twee uiterste scenario’s wilde het bestuur niet voorleggen aan de raden: het volledig opheffen van NLW als ene uiterste, of het volledig uitvoeren van de Participatiewet door NLW als andere uiterste.

Het bestuur stelt een tussenoptie voor die, naar nu blijkt, ook op steun van de OR kan rekenen. ‘’De OR is geïnformeerd, maar niet inhoudelijk betrokken bij het opstellen van de scenario’s. Dat hoort ook niet, de directeur heeft de scenario’s objectief en neutraal opgesteld’’, aldus voorzitter Vic Brouns. Met de voorgestelde koers blijft NLW de betrouwbare partner die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vindt Brouns ‘’Dat moet de gemeenten wat waard zijn’’, zegt hij over het structurele verlies dat NLW ondanks de nieuwe koers blijft maken.

Maar, zo benadrukt de OR: ‘’de problemen van anderhalf jaar geleden zijn er nog steeds’’. Nog altijd is er sprake van leegloop, een hoog ziekteverzuim, ICT-problemen, te veel bureaucratie en te weinig passend werk. De ondernemingsraad heeft deze punten daarom nogmaals onder de aandacht gebracht van interim-directeur Rob Schmitz en het bestuur van NLW.

Ook vindt de OR dat er een Raad van Commissarissen moet komen voor onafhankelijk toezicht. ‘’Deze commissarissen moeten niet verbonden zijn aan de politiek’’, aldus Vic Brouns. Tot 2012 had NLW zo’n Raad van Commissarissen, die vervangen werd door een adviesraad met ambtenaren van de drie gemeenten.

De afgelopen jaren veranderde de koers van de sociale werkplaats regelmatig: van een ‘’sterfhuisconstructie’’ die zou verdwijnen, tot een bedrijf dat de concurrentie aanging met commerciële partijen. Meermaals leidden ruzies tussen OR, directie en bestuur tot crises. Omroep P&M maakte daarover vorig jaar de reportage ‘Dossier NLW’.

In december beslissen de drie gemeenteraden over de nieuwe koers.

Meest gelezen

Nachtcross Kessel opnieuw afgelast

Youri Buis | 17 sep 2023 10:42

Bijzondere wandeltocht naar stuw Baarlo

Youri Buis | 16 sep 2023 16:10

Lees ook

Kinderboekenweek begint met Hét Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek die op 4 oktober van start gaat, wordt afgetrapt met Hét Kinderboekenbal: één gr...

Switch Helden, voorheen Club Ultra, opent op 28 oktober

De vernieuwde discotheek aan de Molenstraat in Helden, Switch Helden, opent op 28 oktober officieel ...

Peelpush start pilotprogramma voor meiden onder de 17 jaar

Volleybalvereniging Peelpush uit Meijel gaat een pilotprogramma opstarten voor het opleiden van jong...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (21 september)

In weer een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg ontvangt Nic Kortenoeven drie experts in de stu...

Deze verenigingen in Peel en Maas doen mee met de Grote Clubactie

Zaterdag barst voor het vierde jaar op rij de Grote Clubactie los. In Peel en Maas doen negen vereni...

Terugkijken: aflevering 2 van 'Wat 'n Plaetje'

De tweede aflevering van 'Wat 'n Plaetje' was woensdagavond te zien op televisie. De aflevering bego...