Panningen, Netherlands

Ondernemingsraad NLW steunt koers bestuur

De ondernemingsraad (OR) van sociale werkplaats NLW steunt de koers die de drie gemeentebesturen hebben voorgesteld. Wel moet er een nieuwe raad van commissarissen komen met onafhankelijke experts en blijven er zorgen over leegloop, verzuim en bureaucratie. Dat laat OR-voorzitter Vic Brouns desgevraagd weten aan Omroep P&M.
Bart Nelissen | 26 november 2020 18:44 | Aangepast op 26 november 2020 18:44
Na de crisis van vorig jaar staat nu de toekomst van NLW weer op de politieke agenda. Het bestuur, dat bestaat uit wethouders van de gemeenten Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas, heeft een nieuwe koers voorgesteld aan de gemeenteraden. Ze kunnen kiezen uit drie scenario’s. Twee uiterste scenario’s wilde het bestuur niet voorleggen aan de raden: het volledig opheffen van NLW als ene uiterste, of het volledig uitvoeren van de Participatiewet door NLW als andere uiterste.

Het bestuur stelt een tussenoptie voor die, naar nu blijkt, ook op steun van de OR kan rekenen. ‘’De OR is geïnformeerd, maar niet inhoudelijk betrokken bij het opstellen van de scenario’s. Dat hoort ook niet, de directeur heeft de scenario’s objectief en neutraal opgesteld’’, aldus voorzitter Vic Brouns. Met de voorgestelde koers blijft NLW de betrouwbare partner die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vindt Brouns ‘’Dat moet de gemeenten wat waard zijn’’, zegt hij over het structurele verlies dat NLW ondanks de nieuwe koers blijft maken.

Maar, zo benadrukt de OR: ‘’de problemen van anderhalf jaar geleden zijn er nog steeds’’. Nog altijd is er sprake van leegloop, een hoog ziekteverzuim, ICT-problemen, te veel bureaucratie en te weinig passend werk. De ondernemingsraad heeft deze punten daarom nogmaals onder de aandacht gebracht van interim-directeur Rob Schmitz en het bestuur van NLW.

Ook vindt de OR dat er een Raad van Commissarissen moet komen voor onafhankelijk toezicht. ‘’Deze commissarissen moeten niet verbonden zijn aan de politiek’’, aldus Vic Brouns. Tot 2012 had NLW zo’n Raad van Commissarissen, die vervangen werd door een adviesraad met ambtenaren van de drie gemeenten.

De afgelopen jaren veranderde de koers van de sociale werkplaats regelmatig: van een ‘’sterfhuisconstructie’’ die zou verdwijnen, tot een bedrijf dat de concurrentie aanging met commerciële partijen. Meermaals leidden ruzies tussen OR, directie en bestuur tot crises. Omroep P&M maakte daarover vorig jaar de reportage ‘Dossier NLW’.

In december beslissen de drie gemeenteraden over de nieuwe koers.

Meest gelezen

Vrouw aangehouden na bedreiging op camping

De redactie | 27 mrt 2023 15:30

Pannningse schreef boek over voetreis naar Rome

De redactie | 24 mrt 2023 13:37

Scheur in rotorblad windmolen Egchelse Heide

De redactie | 23 mrt 2023 20:49

Grootste nederlaag in clubhistorie voor MVC'19

De redactie | 27 mrt 2023 09:07

Lees ook

Jorrit Hendrix verlaat PSV, middenvelder vertrekt naar Rusland

Zestien jaar speelde Jorrit Hendrix voor voetbalclub PSV. Maar hier komt binnenkort een einde aan. H...

Afspraken coronateststraat verdubbeld

Het aantal afspraken in de teststraten van de GGD Limburg-Noord is verdubbeld. Waar vorige week nog ...

De Limburger brengt speciale Oekraïne-krant uit

De abonnees van De Limburger ontvangen maandag, op de dag van delandelijke Giro 555-hulpactie, een ...

Wijzigingen in jurering Kinjer-OLS

Het Kinjer-OLS in Meijel kent dit jaar enkele wijzigingen. Er wordt niet meer gejureerd op de onderd...

Verkiezingen gestart: stembussen geopend

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Er kan maandag en dinsdag vervroeg ges...

Lokaal Peel en Maas grootste partij in Peel en Maas

Lokaal Peel en Maas heeft maandag tot en met woensdag de meeste stemmen gekregen van de inwoners van...