Panningen, Netherlands

Ondernemingsraad NLW steunt koers bestuur

De ondernemingsraad (OR) van sociale werkplaats NLW steunt de koers die de drie gemeentebesturen hebben voorgesteld. Wel moet er een nieuwe raad van commissarissen komen met onafhankelijke experts en blijven er zorgen over leegloop, verzuim en bureaucratie. Dat laat OR-voorzitter Vic Brouns desgevraagd weten aan Omroep P&M.
Bart Nelissen | 26 november 2020 18:44 | Aangepast op 26 november 2020 18:44
Na de crisis van vorig jaar staat nu de toekomst van NLW weer op de politieke agenda. Het bestuur, dat bestaat uit wethouders van de gemeenten Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas, heeft een nieuwe koers voorgesteld aan de gemeenteraden. Ze kunnen kiezen uit drie scenario’s. Twee uiterste scenario’s wilde het bestuur niet voorleggen aan de raden: het volledig opheffen van NLW als ene uiterste, of het volledig uitvoeren van de Participatiewet door NLW als andere uiterste.

Het bestuur stelt een tussenoptie voor die, naar nu blijkt, ook op steun van de OR kan rekenen. ‘’De OR is geïnformeerd, maar niet inhoudelijk betrokken bij het opstellen van de scenario’s. Dat hoort ook niet, de directeur heeft de scenario’s objectief en neutraal opgesteld’’, aldus voorzitter Vic Brouns. Met de voorgestelde koers blijft NLW de betrouwbare partner die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vindt Brouns ‘’Dat moet de gemeenten wat waard zijn’’, zegt hij over het structurele verlies dat NLW ondanks de nieuwe koers blijft maken.

Maar, zo benadrukt de OR: ‘’de problemen van anderhalf jaar geleden zijn er nog steeds’’. Nog altijd is er sprake van leegloop, een hoog ziekteverzuim, ICT-problemen, te veel bureaucratie en te weinig passend werk. De ondernemingsraad heeft deze punten daarom nogmaals onder de aandacht gebracht van interim-directeur Rob Schmitz en het bestuur van NLW.

Ook vindt de OR dat er een Raad van Commissarissen moet komen voor onafhankelijk toezicht. ‘’Deze commissarissen moeten niet verbonden zijn aan de politiek’’, aldus Vic Brouns. Tot 2012 had NLW zo’n Raad van Commissarissen, die vervangen werd door een adviesraad met ambtenaren van de drie gemeenten.

De afgelopen jaren veranderde de koers van de sociale werkplaats regelmatig: van een ‘’sterfhuisconstructie’’ die zou verdwijnen, tot een bedrijf dat de concurrentie aanging met commerciële partijen. Meermaals leidden ruzies tussen OR, directie en bestuur tot crises. Omroep P&M maakte daarover vorig jaar de reportage ‘Dossier NLW’.

In december beslissen de drie gemeenteraden over de nieuwe koers.

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

Op sociale media wordt een video gedeeld, waarop te zien is dat het dak van zwembad De Berckt in Baa...

Dak zwembad Baarlo ingestort

Het dak van zwembad De Berckt in Baarlo is vrijdagavond laat ingestort. Het zwembad is voorlopig ges...

Slagveld op het OLS: alle schutterijen Peel en Maas uitgeschakeld

Alle schutterijen uit Peel en Maas hebben zaterdag op de tweede kaveldag van het OLS gemist. Het was...

Lars Kersten met Nederlands team foutloos in halve finale

De springruiters van TeamNL, met Lars Kersten uit Egchel in de gelederen, hebben overtuigend de halv...

Kermis Panningen van start

De kermis in Panningen is vrijdagavond geopend. Wethouder Erik Nijssen gooide muntjes naar de kinder...

Wunderfest verhuist van Drakenrijk naar manege in Reuver

De tweede editie van het après-ski festival Wunderfest gaat plaatsvinden. De organisatie van het fes...