Panningen, Netherlands

Peel en Maas wil gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland worden

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die oproept dat Peel en Maas de gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland moet worden.
Bart Nelissen | 8 juli 2020 09:48 | Aangepast op 8 juli 2020 09:48
De bevolkingssamenstelling in Peel en Maas vergrijst. Dit heeft in de toekomst een grote impact op de sociale leefomgeving. Het college heeft de opdracht gekregen een strategisch meerjarenbeleidsplan te maken om jongeren te binden en meer jonge gezinnen van buiten de gemeente aan te trekken.

“Het is van groot belang jonge mensen die nu al in Peel en Maas wonen te blijven binden aan de gemeente en de elf dorpen”, zegt CDA-raadslid en initiatiefnemer Roel Boots. “Gezinnen staan aan de basis van decennialange vooruitgang voor lokale leefgemeenschappen, verenigingen, scholen, de zorg voor elkaar en het bedrijfsleven”. De motie werd ingediend door het CDA en de VVD.

Het inwoneraantal van de gemeente stijgt de afgelopen jaren licht, echter de enige leeftijdscategorie die stijgt, is de categorie 65 plus. Boots: “Laat duidelijk zijn dat we voor alle leeftijdscategorieën goed moeten zorgen. Iedereen telt mee. Dat staat echter los van het feit dat we meer jonge mensen moeten aantrekken. Anders wordt de zorg voor elkaar steeds ingewikkelder. Met name ouderen worden hier de dupe van. Dat is een vergezicht waar we niet gelukkig van worden. De gemeente moet nu actie ondernemen. Dat kan door zich verder te ontwikkelen als dé gemeente waar je je kinderen graag wil laten opgroeien.”

Het gaat de indieners van de aangenomen motie om een stuk inhoudelijk beleid en het daarna in de markt zetten van Peel en Maas als gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland. “We willen dat het college onderzoekt wat er op dit moment al goed gaat en wat er beter kan”, zegt Boots. “Daarbij moet ook worden gekeken naar de kwaliteit van kindomgevingen, zoals scholen, kinderopvang en speeltuinen. Denk ook aan de aanpak op het gebied van jeugdzorg, de kwaliteit en hoeveel van het openbaar groen en of kinderen veilig op straat kunnen spelen. Zijn er voldoende woningen voor jongeren en jonge gezinnen? Met andere woorden: hoe aantrekkelijk is het eigenlijk om met je jonge gezin in één van onze elf dorpen te wonen.” Als dat beeld en verbeterplan duidelijk is, wil de raad dat de gemeente zich positioneert als ideale woongemeente voor jonge gezinnen.

Meest gelezen

Club Ultra sluit de deuren

De redactie | 30 nov 2022 20:25

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Inloopmoment voor mensen met burn-out klachten

De redactie | 29 nov 2022 17:14

Lees ook

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Inzamelingsacties Oekraïne: garage te klein

Inwoners geven doneren massaal producten voor de inwoners in Oekraine. De vrijgevigheid is groot mer...

Verkeerslichten onbruikbaar na brand

De verkeerslichten tussen Reuver en Belfeld zijn zondagavond enige tijd niet in gebruik geweest. Dat...

Peel en Maas kent stijging aantal woninginbraken

Peel en Maas staaat op plek vier in de top vijf van de Limburgse gemeenten met relatief de meeste wo...

Meer inwoners van Peel en Maas mogen stemmen

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen meer inwoners van Peel en Maas gaan stemmen dan vi...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...