Panningen, Netherlands

Peel en Maas wil gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland worden

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die oproept dat Peel en Maas de gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland moet worden.
Bart Nelissen | 8 juli 2020 09:48 | Aangepast op 8 juli 2020 09:48
De bevolkingssamenstelling in Peel en Maas vergrijst. Dit heeft in de toekomst een grote impact op de sociale leefomgeving. Het college heeft de opdracht gekregen een strategisch meerjarenbeleidsplan te maken om jongeren te binden en meer jonge gezinnen van buiten de gemeente aan te trekken.

“Het is van groot belang jonge mensen die nu al in Peel en Maas wonen te blijven binden aan de gemeente en de elf dorpen”, zegt CDA-raadslid en initiatiefnemer Roel Boots. “Gezinnen staan aan de basis van decennialange vooruitgang voor lokale leefgemeenschappen, verenigingen, scholen, de zorg voor elkaar en het bedrijfsleven”. De motie werd ingediend door het CDA en de VVD.

Het inwoneraantal van de gemeente stijgt de afgelopen jaren licht, echter de enige leeftijdscategorie die stijgt, is de categorie 65 plus. Boots: “Laat duidelijk zijn dat we voor alle leeftijdscategorieën goed moeten zorgen. Iedereen telt mee. Dat staat echter los van het feit dat we meer jonge mensen moeten aantrekken. Anders wordt de zorg voor elkaar steeds ingewikkelder. Met name ouderen worden hier de dupe van. Dat is een vergezicht waar we niet gelukkig van worden. De gemeente moet nu actie ondernemen. Dat kan door zich verder te ontwikkelen als dé gemeente waar je je kinderen graag wil laten opgroeien.”

Het gaat de indieners van de aangenomen motie om een stuk inhoudelijk beleid en het daarna in de markt zetten van Peel en Maas als gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland. “We willen dat het college onderzoekt wat er op dit moment al goed gaat en wat er beter kan”, zegt Boots. “Daarbij moet ook worden gekeken naar de kwaliteit van kindomgevingen, zoals scholen, kinderopvang en speeltuinen. Denk ook aan de aanpak op het gebied van jeugdzorg, de kwaliteit en hoeveel van het openbaar groen en of kinderen veilig op straat kunnen spelen. Zijn er voldoende woningen voor jongeren en jonge gezinnen? Met andere woorden: hoe aantrekkelijk is het eigenlijk om met je jonge gezin in één van onze elf dorpen te wonen.” Als dat beeld en verbeterplan duidelijk is, wil de raad dat de gemeente zich positioneert als ideale woongemeente voor jonge gezinnen.

Meest gelezen

Bregje maakt kunst van placenta's

De redactie | 29 sep 2023 17:16

Nieuw leven in Café Pierke

De redactie | 4 okt 2023 14:53

Lees ook

HALLO vanaf november niet meer huis-aan-huis bezorgd

De HALLO Peel en Maas wordt vanaf 1 november niet langer gratis huis-aan-huis verspreid. Uitgever Ke...

Saskia wint 'Wat 'n Plaetje'

Saskia Houben is de winnaar geworden van het tv-programma 'Wat 'n Plaetje'. De finale werd woensdaga...

Musschenberg Kessel-Eik in ere hersteld

De Musschenberg in Kessel-Eik is in ere hersteld. Vroeger was het normaal om op deze plek van het ui...

Gemeente start verkeersproef in centrum Panningen

De gemeente Peel en Maas start maandag 9 oktober met de eerste verkeersproef in het centrum van Pann...

Nieuw leven in Café Pierke

Maurice Peeters uit Helden gaat Café Pierke nieuw leven inblazen. De kroeg opent in november onder d...

Architect gekozen voor kindcentrum De Riet

Het project voor de nieuwbouw van Kindcentrum de Riet in Panningen is van start gegaan. In dit nieuw...