Panningen, Netherlands

Peel en Maas wil gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland worden

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die oproept dat Peel en Maas de gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland moet worden.
Bart Nelissen | 8 juli 2020 09:48 | Aangepast op 8 juli 2020 09:48
De bevolkingssamenstelling in Peel en Maas vergrijst. Dit heeft in de toekomst een grote impact op de sociale leefomgeving. Het college heeft de opdracht gekregen een strategisch meerjarenbeleidsplan te maken om jongeren te binden en meer jonge gezinnen van buiten de gemeente aan te trekken.

“Het is van groot belang jonge mensen die nu al in Peel en Maas wonen te blijven binden aan de gemeente en de elf dorpen”, zegt CDA-raadslid en initiatiefnemer Roel Boots. “Gezinnen staan aan de basis van decennialange vooruitgang voor lokale leefgemeenschappen, verenigingen, scholen, de zorg voor elkaar en het bedrijfsleven”. De motie werd ingediend door het CDA en de VVD.

Het inwoneraantal van de gemeente stijgt de afgelopen jaren licht, echter de enige leeftijdscategorie die stijgt, is de categorie 65 plus. Boots: “Laat duidelijk zijn dat we voor alle leeftijdscategorieën goed moeten zorgen. Iedereen telt mee. Dat staat echter los van het feit dat we meer jonge mensen moeten aantrekken. Anders wordt de zorg voor elkaar steeds ingewikkelder. Met name ouderen worden hier de dupe van. Dat is een vergezicht waar we niet gelukkig van worden. De gemeente moet nu actie ondernemen. Dat kan door zich verder te ontwikkelen als dé gemeente waar je je kinderen graag wil laten opgroeien.”

Het gaat de indieners van de aangenomen motie om een stuk inhoudelijk beleid en het daarna in de markt zetten van Peel en Maas als gezinsvriendelijkste gemeente van Nederland. “We willen dat het college onderzoekt wat er op dit moment al goed gaat en wat er beter kan”, zegt Boots. “Daarbij moet ook worden gekeken naar de kwaliteit van kindomgevingen, zoals scholen, kinderopvang en speeltuinen. Denk ook aan de aanpak op het gebied van jeugdzorg, de kwaliteit en hoeveel van het openbaar groen en of kinderen veilig op straat kunnen spelen. Zijn er voldoende woningen voor jongeren en jonge gezinnen? Met andere woorden: hoe aantrekkelijk is het eigenlijk om met je jonge gezin in één van onze elf dorpen te wonen.” Als dat beeld en verbeterplan duidelijk is, wil de raad dat de gemeente zich positioneert als ideale woongemeente voor jonge gezinnen.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Sloophamer in voormalige bakkerij Werts

De redactie | 23 mei 2024 14:35

Lees ook

College wil huidige koers NLW intrekken en nieuwe opstellen

Het college van Peel en Maas stelt de gemeenteraad voor om de vastgestelde koers van de NLW in te la...

Doel behaald: aanvraag voor gratis bomen gestopt

Het is voor inwoners van Peel en Maas niet meer mogelijk om gratis bomen aan te vragen voor in de vo...

Gerrit Hillen uit Reuver leeft letterlijk zijn passie

Gerrit Hillen heeft een grote passie voor de jaren 50 en 60. Dat straalt hij aan alles uit, maar dan...

Geen nominaties en publieksprijs bij uitreiking Cultuurprijs Peel en Maas

De organisatie van de Cultuurprijs Peel en Maas maakt geen nominaties meer bekend voor de prijs. Ook...

‘Ergste nachtmerrie voor ouders Baarlose vakantiegangers in Mallorca’

Je kinderen op vakantie zien gaan en vervolgens urenlang in onzekerheid verkeren. De ouders van tien...

Sterk debuut voor judoka Van Dijk op WK in Abu Dhabi

Judoka Mark van Dijk uit Egchel kende vrijdag een sterk debuut met het Nederlands team op het wereld...