Panningen, Netherlands

VVD-afdelingen roepen Kamerfractie op tot asielstop

Paspoort Foto: Unsplash
De fractievoorzitters van de VVD-fracties in de gemeenteraden in Limburg hebben in een brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer opgeroepen een asielstop in te voeren. Ook willen ze dat de asielprocedure wordt aangepakt.
De redactie | 11 augustus 2022 22:35 | Aangepast op 11 augustus 2022 22:35
Aandacht voor de impact
De fracties maken zich zorgen over de enorme toe- en instroom van asielzoekers. “Wij vragen u dringend om meer aandacht voor de impact hiervan op onze samenleving en gemeenten omdat wij als volksvertegenwoordigers in de gemeente ervaren dat het draagvlak om asielzoekers op te vangen op de huidige werkwijze drastisch afneemt. Ook zijn we niet te spreken over de bijbehorende communicatie”, zo schrijft onder andere Teun Heldens van de VVD-fractie in Peel en Maas.

Extra plekken
Al lange tijd zijn er problemen met de doorstroom van asielzoekers. In het aanmeldcentrum in Ter Apel is het zeer druk omdat asielzoekers niet doorstromen. Deze week werden de Veiligheidsregio’s verzocht om extra opvangplekken te realiseren. Het gaat dan om 450 asielzoekers in Limburg. Woensdag opende een nieuwe opvanglocatie in Horst voor 150 vluchtelingen.

De rek eruit
In de brief schrijven de VVD-ers dat de nood hoog is. “Gemeenten hebben al diverse malen aangegeven dat de rek eruit is en dat het kabinet ook echt zélf de zaak onder controle moet krijgen. Het tegendeel lijkt te gebeuren. Op dit moment lijkt er zelfs te worden gedreigd met dwang vanuit staatssecretaris Van den Burg om opvanglocaties desnoods tegen de wil van gemeenten in te realiseren. Het schiet bij ons in het verkeerde keelgat als onze grondwettelijke autonome positie met de voeten wordt getreden.”

Gesprek
De fracties doen in de brief het verzoek om in gesprek te gaan met de staatssecretaris over dit onderwerp. Dit willen ze doen op meerdere locaties.y

Lees meer over:

Asielstop|

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

P&M Liedjesfestival 2023 in Kasteel de Berckt

De redactie | 18 sep 2022 19:58