Panningen, Netherlands

2022: Stikstofplannen en onrust bij boeren

Dit jaar was het jaar van de protesten over de stikstofplannen van het kabinet. Vlaggen werden omgekeerd opgehangen in straten en langs wegen en boeren op tractoren blokkeerden de weg.
De redactie | 31 december 2022 14:25 | Aangepast op 31 december 2022 14:25
VVD Statenlid Teun Heldens reageerde al tijdens het VVD-congres op de plannen van het kabinet. Hij vindt dat de plannen onuitvoerbaar zijn. In ‘Met P&M het jaar uit’ zegt hij: “Inmiddels is een heel deel van de plannen teruggedraaid en gewijzigd. Het kabinet moet het eerlijke verhaal vertellen. Stikstof is een middel om aan natuurdoelstellingen aan te voldoen. Het kabinet legt de pijn van de problematieken bij de boeren. Dat is niet eerlijk en onevenredig.”
Ook boeren in de regio worden getroffen door de maatregelen van het kabinet om aan de stikstofdoelstellingen te voldoen. Eerder uitten boeren hun onvrede over de plannen op Omroep P&M. Ze zijn onzeker over hun toekomst.
Bedreiging
Het afgelopen jaar kwam VVD-fractievoorzitter en Statenlid Teun Heldens regelmatig in het nieuws, omdat hij zich verzette tegen het beleid van het kabinet. Ook in de Provinciale Staten werden discussies gevoerd. Onder andere over de toekomst over Maastricht Aachen Airport. Tegen Pascal Meyer vertelt hij dat in deze periode politiebescherming heeft gehad. Ook heeft hij aangifte gedaan vanwege bedreigingen. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Streep
Om duidelijk te maken dat er een grens wordt overgegaan, kreeg Teun Heldens steun van collega’s in de politiek en gouverneur Roemer. “Nadat we duidelijk hebben gemaakt dat we een streep trekken, gaat het iets beter”, zegt de Meijelnaar. Burgemeester Delissen maakt zich ook zorgen. Ze zegt: “Je moet het maar willen doen op dit moment. We moeten daartoe blijven optreden. Dat is ook de kunst. Als je aangifte doet, moet het opgepakt worden door het openbaar ministerie. Dat vind ik wel zorgelijk.”

Niet verkiesbaar
Heldens stelt zich volgend jaar niet verkiesbaar bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. “Je krijgt netto 800 euro per maand overgemaakt en je bouwt geen pensioen op. Je gaat keuzes maken. Ik heb de keuze gemaakt om niet door te gaan. Ik wil door in de gemeenteraad, want dit vind ik leuker”, zo zei hij aan tafel bij Pascal Meyer.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Onderzoek naar kerk Maasbree

Jari Janssen | 17 mei 2024 10:51

Lees ook

Teun Heldens geïnstalleerd als burgemeester Heeze-Leende

Teun Heldens is geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Heeze-Leende. De Meijelnaar kr...

Het jaar 2023 van Teun Heldens en Mustafa Amhaouch

In de talkshow ‘Met P&M het jaar uit’ schuiven hoofdrolspelers van het afgelopen jaar nog één keer a...

Heldens wordt jongste burgemeester van Nederland

Teun Heldens is naar alle waarschijnlijkheid op weg om de jongste burgemeester van Nederland te word...

Teun Heldens wordt burgemeester van gemeente Heeze-Leende

Teun Heldens uit Meijel is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Heeze-Leende. De gem...

Teun Heldens geïnstalleerd als waarnemend wethouder in Nederweert

Teun Heldens is dinsdagavond geïnstalleerd als waarnemend wethouder in de gemeente Nederweert. Hij w...

Teun Heldens neemt afscheid van gemeenteraad: “Pas goed op onze mooie gemeente”

VVD-fractievoorzitter Teun Heldens heeft dinsdagavond afscheid genomen van de lokale politiek in Pee...