Panningen, Netherlands

'Afspraken met buurgemeentes over huisvesting arbeidsmigranten'

De gemeente Peel en Maas moet in gesprek gaan met buurgemeentes over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat vindt VVD Peel en Maas. Het college heeft een raadsvoorstel gemaakt om het huidige beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten aan te passen. Op dit moment is er een stop en worden geen nieuwe initiatieven in behandeling genomen.
Deborah Parren | 31 maart 2021 11:51 | Aangepast op 31 maart 2021 11:51
Het college besloot op 22 juni vorig jaar om die tijdelijke stop in te voeren, zodat het beleid van 2019 geëvalueerd kan worden. Een van de aanpassingen die het college wil doorvoeren is dat 75 procent van de gehuisveste arbeidsmigranten werkt bij het bedrijf. Dat is nu nog 25 procent. Ook mogen alleen lokale bedrijven nog een aanvraag doen. Wethouder Sjors Peeters van Venlo reageerde onlangs in De Limburger verontwaardigd op dat voor hem verrassende voorstel. Veel arbeidsmigranten die in Venlo werken, wonen namelijk in Peel en Maas.


Volgens wethouder Paul Sanders zat hij twee dagen voor het nieuws nog aan tafel met Venlo. "Helemaal verrast konden ze niet zijn." Annigje Primowees van PvdA/GroenLinks vindt het logisch als de regio's samen optrekken, ook samen over dit onderwerp praten. Een onderzoek van Decisio toont aan dat wordt verwacht dat in 2030 in Peel en Maas zo'n 6000 arbeidsmigranten werken.

VVD-fractievoorzitter Teun Heldens vindt het belangrijk dat Peel en Maas afspraken gaat maken met Venlo, Venray, Horst aan de Maas en mogelijk ook Deurne. "We moeten ervoor waken dat de ene gemeente harder loopt dan de andere. Als een gemeente het goed op orde heeft, de andere gemeente dan denkt: lekker achterover leunen, want in Peel en Maas is toch plek zat. Dat willen we voorkomen."

Volgens Heldens kan het niet zo zijn dat een buurgemeente als Venlo grote logistieke hallen bouwt, maar tegelijkertijd niet veel hecht aan accommodatie voor de arbeidsmigranten. "Dat zij dan allemaal op het platteland opgevangen worden. We willen niet met de vinger wijzen, maar vragen er bestuurlijk over te spreken." Wethouder Sanders geeft aan dat hij een andere gemeente niet kan dwingen om zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Sommige gemeenten hebben een soortgelijk beleid, andere gemeentes zijn er mee bezig en andere gemeenten moeten nog beginnen. Dat maakt het lastig om er concrete afspraken met elkaar over te maken."

De politieke partijen waren ook nog kritisch over de 75 procent regeling. Zo vroeg CDA-fractievoorzitter John Timmermans zich af hoe die regeling gehandhaafd wordt. Ook Heldens van VVD zette zijn vraagtekens erbij. Wethouder Sanders gaf aan dat de regeling aan de voorkant gecontroleerd wordt. "De aanvrager moet aantonen dat hij 75 procent van de mensen zelf in dienst heeft." Dat antwoord was nog niet naar tevredenheid van Heldens. "Ik voel een beetje een wassen neus aankomen. Stel dat je het aan de voorkant aantoont en je voldoet aan de vergunning. Dan kun je het ander jaar er niet aan voldoen. Gaan we dan vanuit dat het in orde is?"

De VVD-politicus deed een oproep aan het college om komende week met een beter voorstel naar de raad te komen. "Regel het op papier, want je kunt van tevoren bedenken hoe iedere ondernemer deze regeling makkelijk kan omzeilen." Wethouder Sanders gaf daarop aan de toetsing en borging van de 75 procent regeling volgende week verder toe te lichten.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

VV Baarlo vrouwen kampioen vierde klasse

Jari Janssen | 21 mei 2024 09:52

Lees ook

‘Gestolen’ spandoek Volksfeesten weer terug

Het spandoek van de Volksfeesten in Baarlo dat begin deze week werd meegenomen door onbekenden, is w...

Motorrijder valt in bos, ambulance blijft vastzitten in modder

Een motorrijder is donderdagmiddag gevallen in het bos ter hoogte van de Kesselseweg en Heldenseweg ...

Nieuwe fase voor historisch kunstwerk in Baarlo

Met granieten bladen worden de maastrappen uitgebeeld op het historisch kunstwerk in Baarlo. Dat is ...

Sloophamer in voormalige bakkerij Werts

De voormalige bakkerij Werts en de naastgelegen autogarage aan de Baarlosestraat in Maasbree worden ...

Universiteit Maastricht doet onderzoek naar smeergedrag op scholen

Smeren, smeren, smeren. Dat was vorig jaar het dringende advies van artsen van VieCuri. Ook dit jaar...

Arriva start proef met videohulpzuil op station Roermond

De videohulpzuil (VHZ) moet voor vervoerder Arriva de hulp in serviceverlening naar de reizigers gaa...