Panningen, Netherlands

'Afspraken met buurgemeentes over huisvesting arbeidsmigranten'

De gemeente Peel en Maas moet in gesprek gaan met buurgemeentes over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat vindt VVD Peel en Maas. Het college heeft een raadsvoorstel gemaakt om het huidige beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten aan te passen. Op dit moment is er een stop en worden geen nieuwe initiatieven in behandeling genomen.
Deborah Parren | 31 maart 2021 11:51 | Aangepast op 31 maart 2021 11:51
Het college besloot op 22 juni vorig jaar om die tijdelijke stop in te voeren, zodat het beleid van 2019 geëvalueerd kan worden. Een van de aanpassingen die het college wil doorvoeren is dat 75 procent van de gehuisveste arbeidsmigranten werkt bij het bedrijf. Dat is nu nog 25 procent. Ook mogen alleen lokale bedrijven nog een aanvraag doen. Wethouder Sjors Peeters van Venlo reageerde onlangs in De Limburger verontwaardigd op dat voor hem verrassende voorstel. Veel arbeidsmigranten die in Venlo werken, wonen namelijk in Peel en Maas.


Volgens wethouder Paul Sanders zat hij twee dagen voor het nieuws nog aan tafel met Venlo. "Helemaal verrast konden ze niet zijn." Annigje Primowees van PvdA/GroenLinks vindt het logisch als de regio's samen optrekken, ook samen over dit onderwerp praten. Een onderzoek van Decisio toont aan dat wordt verwacht dat in 2030 in Peel en Maas zo'n 6000 arbeidsmigranten werken.

VVD-fractievoorzitter Teun Heldens vindt het belangrijk dat Peel en Maas afspraken gaat maken met Venlo, Venray, Horst aan de Maas en mogelijk ook Deurne. "We moeten ervoor waken dat de ene gemeente harder loopt dan de andere. Als een gemeente het goed op orde heeft, de andere gemeente dan denkt: lekker achterover leunen, want in Peel en Maas is toch plek zat. Dat willen we voorkomen."

Volgens Heldens kan het niet zo zijn dat een buurgemeente als Venlo grote logistieke hallen bouwt, maar tegelijkertijd niet veel hecht aan accommodatie voor de arbeidsmigranten. "Dat zij dan allemaal op het platteland opgevangen worden. We willen niet met de vinger wijzen, maar vragen er bestuurlijk over te spreken." Wethouder Sanders geeft aan dat hij een andere gemeente niet kan dwingen om zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Sommige gemeenten hebben een soortgelijk beleid, andere gemeentes zijn er mee bezig en andere gemeenten moeten nog beginnen. Dat maakt het lastig om er concrete afspraken met elkaar over te maken."

De politieke partijen waren ook nog kritisch over de 75 procent regeling. Zo vroeg CDA-fractievoorzitter John Timmermans zich af hoe die regeling gehandhaafd wordt. Ook Heldens van VVD zette zijn vraagtekens erbij. Wethouder Sanders gaf aan dat de regeling aan de voorkant gecontroleerd wordt. "De aanvrager moet aantonen dat hij 75 procent van de mensen zelf in dienst heeft." Dat antwoord was nog niet naar tevredenheid van Heldens. "Ik voel een beetje een wassen neus aankomen. Stel dat je het aan de voorkant aantoont en je voldoet aan de vergunning. Dan kun je het ander jaar er niet aan voldoen. Gaan we dan vanuit dat het in orde is?"

De VVD-politicus deed een oproep aan het college om komende week met een beter voorstel naar de raad te komen. "Regel het op papier, want je kunt van tevoren bedenken hoe iedere ondernemer deze regeling makkelijk kan omzeilen." Wethouder Sanders gaf daarop aan de toetsing en borging van de 75 procent regeling volgende week verder toe te lichten.

Meest gelezen

Illegale bewoning op Baarloos vakantiepark

De redactie | 17 mei 2022 18:23

Stormschade Helden: takken breken af

De redactie | 19 mei 2022 16:38

Lichaam aangetroffen in uitgebrande auto

De redactie | 23 mei 2022 08:25

Hevige rookontwikkeling in Maasbree

De redactie | 22 mei 2022 08:52

Lees ook

Jeugd aan Zet: Dien je idee in!

De gemeente Peel en Maas daagt je uit om iets voor een andere te doen in deze coronatijden. Woon je ...

Gemeenten in gesprek met provincie overdragen weg

De gemeente Peel en Maas gaat een gesprek voeren met de gemeente Leudal en de provincie Limburg om d...

Baarlo weer succesvol

Baarlo heeft zaterdag ook haar derde inhaalwedstrijd gewonnen. In de 3e klasse C wist Baarlo in Ospe...

Watervogels bij de Maas gestorven aan vogelgriep

De dode vogels die vorige week aan de Maas in Kessel en Baarlo zijn gevonden, zijn gestorven aan vog...

Zorgen over komst paardenhouderij in Meijel

Stichting VEEN is bezorgd over de mogelijke komst van een Iers/Zweeds paardenbedrijf aan de Vieruite...

Meeste stemmen voor CDA in Beesel

Het CDA Beesel is ook deze gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden. Samen Verder kreeg...