Panningen, Netherlands

Agrariërs nemen wildraster onder handen

Agrarisch ondernemers in de omgeving Reuver, Beesel en Swalmen hebben het wildraster op de Duits-Limburgse grens onder handen genomen. Volgens rundvee- en campinghouder Frank de Wit uit Swalmen is het effect nu al zichtbaar. Samen met zo’n negen andere ondernemers uit de omgeving heeft De Wit zich ingezet voor het herstel en onderhoud van het wildraster dat is bedoeld om wilde zwijnen uit Duitsland buiten de deur te houden.
Willemien Wertz | 25 april 2021 14:51 | Aangepast op 25 april 2021 14:51
“We hebben alle palen vervangen, ongeveer 1600 stuks”, vertelt de Midden-Limburgse rundveehouder. “Daarnaast hebben we op alle doorgangen voor bijvoorbeeld wandelaars en fietsers roosters en klappoortjes geplaatst. Deze doorgangen waren voorheen nog grotendeels open of slechts provisorisch afgesloten”, aldus De Wit.

Het 8 kilometer lange wildraster is in 2006 door boeren en tuinders aangelegd om wilde zwijnen te weren. Naast dat deze dieren schade kunnen aanrichten op graslanden en maispercelen, vergroten ze de kans op verspreiding van ziekten als de Afrikaanse varkenspest. 

Ook LLTB zag het belang van een goed onderhouden wildraster in en deed een subsidieaanvraag bij de provincie Limburg. Deze maakte geld vrij om het raster op te knappen.

De herstellende werkzaamheden zijn op vrijwillige basis uitgevoerd door agrarisch ondernemers uit de omgeving. “Met de ondersteuning van de provincie waren we in staat om de doorgangen in het raster professioneel af te sluiten”, laat De Wit weten.

De eerste 4 kilometers van het wildraster zijn begin 2020 onder handen genomen. Volgens de Midden-Limburgse ondernemer werpt dit nu al zijn vruchten af. “Het eerste tracé hebben we vorig jaar afgerond en wat ik van jagers hoor, is dat daar al veel minder zwijnen zijn. Het effect van ons harde werk is al zichtbaar. Daar doen we het toch voor”. Het wildraster is volgens de veehouder weer up-to-date.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

Geen extreme schade door noodweer, code geel ingetrokken

Het regent veel, maar verder lijkt het voorspelde noodweer voor dinsdagavond mee te vallen. Er is vo...

Vertrekkende spelers nemen afscheid bij Bevo Hc

Tien jaar lang droeg Dario Polman het shirt van Bevo Hc. Zelf speelde hij vanwege een liesblessure n...

SV Panningen lijdt nederlaag in ‘t Ven

Er valt weinig te vertellen over de belangrijke wedstrijd van SV Panningen tegen een van de concurre...

Wederom veel regen verwacht voor Noord-Limburg

Er word op dinsdagavond en dinsdagnacht wederom veel regen verwacht in Noord-Limburg. De KNMI heeft ...

Twee gewonden na botsing op A73 bij Reuver

Op de A73 zijn dinsdagmiddag twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Dat meldt L1 Nieuws. Er viel...

Vrienden van Peel en Maas keert na jaren weer terug

In 2012 vond de eerste editie van Vrienden van Peel en Maas live plaats. Twaalf jaar na dato komt er...