Menu

Twitter feed Omroep P&M

Amhaouch bezorgd om getroffen boeren

21 juli 2021

Mustafa Amhaouch (CDA) maakt zich samen met twee partijgenoten druk over boeren die getroffen zijn door het hoogwater afgelopen dagen.

Daarom heeft de Panningenaar met Kamerleden Derk Boswijk en Inge van Dijk vragen gesteld aan demissionair ministers Van Nieuwenhuizen, Grapperhaus en Schouten en demissionair staatssecretaris Raymond Knops.

Wet tegemoetkoming schade
Het kabinet verklaarde afgelopen donderdag Limburg tot rampgebied vanwege de overstromingen. De politici vragen zich nu af of dat nodig is zodat de Wet tegemoetkoming schade in werking treedt. Daarmee kunnen mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid aankloppen. De christendemocraten vragen hoe die wet werkt naast of samen met de verzekeringen, wie de beoordeling gaat doen en wie de uitbetalingen doet.

Europese Solidariteitsfonds
Ook wil het drietal weten of gedupeerde boeren op een andere manier geholpen kunnen worden, en het kabinet samen met de Belgische en Duitse overheid bijvoorbeeld een beroep gaat doen op het Europese Solidariteitsfonds. Ook in de gemeente Peel en Maas zagen verschillende boeren hoe onder andere hun akkers veranderden in een watermassa.

Limburg kreeg een week geleden te maken met extreme wateroverlast door de flinke regenval. Inwoners en bedrijven kregen te maken met overstromingen, maar ook boeren werden daarvan de dupe. Nu het waterpeil in de Maas weer is gezakt, is het opruimen en het opmeten van de schade begonnen.