Panningen, Netherlands

Amhaouch springt in de bres voor kermisexploitanten

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen snapt niet waarom kermissen niet onder doorstroomlocaties vallen, zoals dierentuinen. Hij heeft daarover samen met twee partijgenoten Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Deborah Parren | 17 mei 2021 11:54 | Aangepast op 17 mei 2021 11:54
De vragen van CDA'ers Amhaouch, Hilde Palland en Lucille Werner hebben betrekking op het openingsplan dat het demissionaire kabinet heeft opgesteld om in de coronacrisis stap voor stap versoepelingen door te voeren.

Doorstroming

Kermissen worden door het kabinet beschouwd als evenementen en niet als doorstroomlocatie. 'Kermissen vinden doorgaans plaats in de buitenlucht en daarmee is er toch ook sprake van doorstroming', vragen de Tweede Kamerleden zich af. Van de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Bas van 't Wout willen ze weten waarom de kermissen in het plan onder evenementen vallen.

Naast pot piesen

Dierentuinen en pretparken mogen vanaf 19 mei weer open. Ook de terrastijden worden verruimd van 18.00 naar 20.00 uur. Kermisexploitanten piesen dus nog naast de pot. Het was al duidelijk dat de kermissen van Maasbree en Egchel niet doorgaan. Over de andere kermissen in Peel en Maas is nog niets bekend.


Vergunningen

In de brief stellen de 50-jarige Panningenaar en zijn partijgenoten ook nog vragen over het verlenen van vergunningen aan kermisexploitanten. Volgens de politici aarzelen gemeentes om alvast aan de slag te gaan met het verlenen van een vergunning. Bij de gemeente Peel en Maas zijn nog geen vergunningaanvragen voor een kermis binnengekomen "Op dit moment heeft dat ook weinig zin, omdat een vergunningaanvraag nog niet in behandeling kan worden genomen zolang er geen duidelijkheid is per wanneer kermissen kunnen doorgaan en wat daarbij de voorwaarden zijn", laat de gemeente weten. "Het kabinet zal hier eerst duidelijkheid over moeten geven."

Coronaproof

Het CDA wil dat voorkomen wordt dat, wanneer evenementen weer mogelijk zijn, organisatoren tien weken moeten wachten tot ze open mogen vanwege het verlenen van de vergunningen. De gemeente Peel en Maas laat weten dat de doorlooptijd van een vergunning doorgaans 8 weken is. "Die tijd is nodig om de vergunningaanvraag te beoordelen en advies te vragen aan de politie en veiligheidsregio. Nu zal ook een plan om het evenement coronaproof te laten verlopen, beoordeeld moeten worden."

Het CDA wil vóór 21 mei antwoorden van de ministers op de vragen.

Meest gelezen

Ongeval autocoureur; nachtcross stilgelegd

De redactie | 14 mei 2022 23:36

Illegale bewoning op Baarloos vakantiepark

De redactie | 17 mei 2022 18:23

Gewonde bij aanrijding Maasbree

De redactie | 16 mei 2022 13:10

Coureur weer thuis; duo wint Nachtcross

De redactie | 15 mei 2022 18:46

Lees ook

Oproep bisdom: luid klokken voor Oekraïne

Het bisdom nodigt alle parochies in Limburg uit om vanmiddag om 17.15 uur de klokken te luiden voor ...

Grote botsing in Kessel

Op de N273 in Kessel zijn zaterdagmiddag verschillende voertuigen met elkaar in botsing gekomen. Twe...

Zo laat je iemand anders voor je stemmen

Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u klachten hebt die passen bij het coronavi...

Dario Polman langer bij Bevo

Dario Polman blijft nog zeker één jaar bij Bevo Hc. Hij heeft zijn contract verlengd.

Meeste stemmen voor Beeselse lokale partijen in 2018

De meeste stemmen tijdens de Beeselse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gingen naar de twee lokale p...

Deze kandidaten zijn in de raad van Beesel gekozen

De raad van Beesel veel vertrouwde gezichten in de nieuwe gemeenteraad.