Panningen, Netherlands

Amhaouch springt in de bres voor kermisexploitanten

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen snapt niet waarom kermissen niet onder doorstroomlocaties vallen, zoals dierentuinen. Hij heeft daarover samen met twee partijgenoten Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Deborah Parren | 17 mei 2021 11:54 | Aangepast op 17 mei 2021 11:54
De vragen van CDA'ers Amhaouch, Hilde Palland en Lucille Werner hebben betrekking op het openingsplan dat het demissionaire kabinet heeft opgesteld om in de coronacrisis stap voor stap versoepelingen door te voeren.

Doorstroming

Kermissen worden door het kabinet beschouwd als evenementen en niet als doorstroomlocatie. 'Kermissen vinden doorgaans plaats in de buitenlucht en daarmee is er toch ook sprake van doorstroming', vragen de Tweede Kamerleden zich af. Van de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Bas van 't Wout willen ze weten waarom de kermissen in het plan onder evenementen vallen.

Naast pot piesen

Dierentuinen en pretparken mogen vanaf 19 mei weer open. Ook de terrastijden worden verruimd van 18.00 naar 20.00 uur. Kermisexploitanten piesen dus nog naast de pot. Het was al duidelijk dat de kermissen van Maasbree en Egchel niet doorgaan. Over de andere kermissen in Peel en Maas is nog niets bekend.


Vergunningen

In de brief stellen de 50-jarige Panningenaar en zijn partijgenoten ook nog vragen over het verlenen van vergunningen aan kermisexploitanten. Volgens de politici aarzelen gemeentes om alvast aan de slag te gaan met het verlenen van een vergunning. Bij de gemeente Peel en Maas zijn nog geen vergunningaanvragen voor een kermis binnengekomen "Op dit moment heeft dat ook weinig zin, omdat een vergunningaanvraag nog niet in behandeling kan worden genomen zolang er geen duidelijkheid is per wanneer kermissen kunnen doorgaan en wat daarbij de voorwaarden zijn", laat de gemeente weten. "Het kabinet zal hier eerst duidelijkheid over moeten geven."

Coronaproof

Het CDA wil dat voorkomen wordt dat, wanneer evenementen weer mogelijk zijn, organisatoren tien weken moeten wachten tot ze open mogen vanwege het verlenen van de vergunningen. De gemeente Peel en Maas laat weten dat de doorlooptijd van een vergunning doorgaans 8 weken is. "Die tijd is nodig om de vergunningaanvraag te beoordelen en advies te vragen aan de politie en veiligheidsregio. Nu zal ook een plan om het evenement coronaproof te laten verlopen, beoordeeld moeten worden."

Het CDA wil vóór 21 mei antwoorden van de ministers op de vragen.

Meest gelezen

Ricardo en Inge winnen Dancing Peel en Maas

De redactie | 25 nov 2022 20:49

Agent geslagen met bierfles op feest Baarlo

De redactie | 27 nov 2022 21:22

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...