Panningen, Netherlands

Baarlose fruitteler praat in Den Haag over overstromingen

Fruitteler Susanne Görtz uit Baarlo heeft donderdag met de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat gepraat over de gevolgen van de overstromingen afgelopen zomer. "Het is nog altijd onduidelijk welke schade wel en niet vergoed wordt. Deze onzekerheid frustreert enorm."
Deborah Parren | 11 november 2021 17:57 | Aangepast op 11 november 2021 17:57
De agrariër en tevens bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) leed met haar fruitboerderij zelf veel schade door het hoogwater.

Rampgebied

"Onze appel- en perenboomgaarden zagen eruit als een rampgebied, vol met slib en rommel", vertelt ze. "Of de aanplant de waterschade heeft overleefd, weten we nu nog niet. We moeten financieel zien te overbruggen tot de volgende oogst in de zomer van 2022. Hopelijk hebben de overstroomde fruitbomen het overleefd, maar eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast."

Grote impact

Haar zorgen uitte ze met commissievoorzitter Dion Graus (PVV) en Kamerleden Derk Boswijk (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Tjeerd de Groot (D66), Frank Wassenberg (PvdD), Lilianne Ploumen (PvdA), Laura Bromet (GL) en Rudmer Heerema (VVD). Görtz geeft aan dat niet alleen voor haar en haar gezin de emotionele en financiële impact van de overstromingen groot is, maar ook voor andere getroffen agrarische gezinnen in Limburg, Noord-Brabant en zuidelijk Gelderland.

Pijnlijk

"De Wts-regeling was er snel en komt op papier grotendeels tegemoet aan de nood", zegt ze. "De aandacht en actie vanuit de overheid de eerste dagen en weken na de overstromingen, waren op maat. Het is echter pijnlijk te moeten constateren dat nu de ramp uit het publieke oog verdwenen is, de vaart eruit lijkt. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat wel en niet wordt vergoed."

Duidelijkheid

De Baarlose dringt erop aan om meer duidelijkheid te geven over de schaderegeling. Maar ze doet ook een oproep aan Kamerleden om werk te maken van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. "Schade door wateroverlast of extreme droogte zullen vaker leiden tot grote financiële tegenslagen. Met deze reserve kunnen agrariërs noodzakelijke financiële buffers opbouwen. Onverzekerbare risico's en niet-voorzienbare problemen kan de ondernemer zo mogelijk beter opvangen met de eigen financiële buffers. Al blijft het wel echt van groot belang dat de overheid klaar blijft staan om financieel te ondersteunen bij onvoorziene rampen, zoals de overstromingen van 2021."

Ze sluit af met de boodschap om in gesprek te blijven. "Praat niet óver ons, maar mét ons."


Foto: Dirk Hol

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

'Grote en kleine bos KVW hoogtepunt van de week'

Het hele dorp is ermee bezig: Kindervakantiewerk in Maasbree. En dat al zestig jaar lang. De jubileu...

Zaterdag: mirabellen plukken bij Fruitboerderij uit Baarlo

Fruitboerderij in Baarlo opent zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren voor een mirabellen pl...

Politie kan huisnummer niet vinden; spuit het op wegdek

De politie in Peel en Maas doet de oproep aan de inwoners om te zorgen voor een zichtbaar en leesbaa...

Meijelse visvijver gesloten na vondst dode eenden

De visvijver aan de Donk in Meijel is sinds zaterdag gesloten. De visvereniging heeft twee dode eend...

Aantal misdrijven Beesel neemt toe

In juli zijn er 38 misdrijven geregistreerd in de gemeente Beesel. Een maand eerder waren dit er 31....

Provincie wil Arriva sancties opleggen

Wanneer ritten van Arriva met bussen en treinen uitvallen vanwege het personeelstekort, gaat de prov...