Panningen, Netherlands

Beesel weet zwarte cijfers over 2020 te schrijven

De gemeente Beesel sluit 2020 af met 217.000 euro in de plus. Wel is er ruim één miljoen meer uit de reserves gehaald dan vooraf was begroot om aan een positief saldo te komen.
Deborah Parren | 12 juli 2021 22:21 | Aangepast op 12 juli 2021 22:21
Dat blijkt uit de jaarrekening die maandagavond in de raadsvergadering aan bod is gekomen. Verder zijn vorig jaar niet alle werkzaamheden uitgevoerd die wel waren geraamd. Die worden doorgeschoven naar 2021. Het gaat dan om bedrag van 427.000 euro aan lasten.


Veelbesproken jaarrekening

"Het is een veelbesproken jaarrekening", reageert burgemeester Bob Vostermans, doelend op het herstelplan sociaal domein door een tekort . "Het is niet in lijn met Beeselse traditie. Het is nodig en goed dat we het hebben gedaan. Het heeft ons doen inzien dat we op punten wat bij te sturen hadden en hebben."

Zorgelijk

Het baart het CDA zorgen dat Beesel 12 procent structureel tekort komt om de lasten zelf te blijven dragen. "Dat is zorgelijk volgens de accountant, omdat het een groot tekort is in vergelijking met andere gemeentes", schetst CDA-fractievoorzitter Lou Cremers het beeld. De Beeselse Lijst heeft dan ook een advies aan het college. "Kom met structurele oplossingen. We moeten niet gelden uit reserves halen. Maar we komen hier bij de algemene beschouwingen op terug", zegt raadslid Patrick Jacobs. "Het college wil toe naar niet meer inzetten van reserves. Maar het is nu nog noodzakelijk", reageert burgemeester Vostermans.

Hogere kosten

Op sociaal domein werd, zoals verwacht, namelijk een verlies geleden van bijna 1,4 miljoen euro. Dat heeft te maken met de hogere kosten door de Jeugdwet. Meer jongeren hadden een duurdere behandeling nodig. Ook moesten achterstallige facturen van zorgaanbieders betaald worden.

Meer hulpaanvragen

Een andere verklaring is dat er meer cliënten huishoudelijke hulp aanvroegen. Ook het aantal bijstandsuitkeringen nam met 10 procent toe. Verder steeg het gemiddelde inkomen door de afname van parttime werk tijdens de coronacrisis. Dat gebeurde landelijk in beide oorzaken overigens net zozeer.

Zelf betalen

De gemeente Beesel wil de kosten binnen het sociaal domein in de toekomst terugdringen door inwoners meer te laten betalen voor specifieke zorg. Zo moeten Beeselnaren met een hoger inkomen zelf hulp bij het huishouden gaan betalen. Dat wordt bepaald aan de hand van een inkomenstoets.

Lees hier de andere maatregelen.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Politie zoekt vermiste pony’s

Op de Kampsteeg in Meijel worden drie pony’s vermist. De dieren zijn sinds de nacht van zaterdag o...

Meijelse kerk kleurt ‘natuurlijk wit’

Voor de vierde keer dankt Meijel haar oogst met het Oogstdankfeest. Dit jaar kleurt de kerk wit. Het...

Loester, kiehk en Druim! (afl. 3)

In 'Loester, kiehk, druim!' praten Sanne Teeuwen en Sjeng Huijs elke uitzending met gasten over de v...

Protestvlaggen worden verwijderd

De protestvlaggen die nog in Peel en Maas hangen, worden weggehaald. Ook de provincie gaat de vlagge...

Peel en Maas maakt woning- en kavelsplitsing mogelijk

Gemeente Peel en Maas gaat het voor inwoners gemakkelijker maken om hun woning te splitsen of een ex...

Wedstrijd Aalsmeer - Visé in de Heuf

De wedstrijd tussen Greenpark Aalsmeer en HC Visé BM wordt dinsdag 1 maart gespeeld in De Heuf in P...