Panningen, Netherlands

Beesel weet zwarte cijfers over 2020 te schrijven

De gemeente Beesel sluit 2020 af met 217.000 euro in de plus. Wel is er ruim één miljoen meer uit de reserves gehaald dan vooraf was begroot om aan een positief saldo te komen.
Deborah Parren | 12 juli 2021 22:21 | Aangepast op 12 juli 2021 22:21
Dat blijkt uit de jaarrekening die maandagavond in de raadsvergadering aan bod is gekomen. Verder zijn vorig jaar niet alle werkzaamheden uitgevoerd die wel waren geraamd. Die worden doorgeschoven naar 2021. Het gaat dan om bedrag van 427.000 euro aan lasten.


Veelbesproken jaarrekening

"Het is een veelbesproken jaarrekening", reageert burgemeester Bob Vostermans, doelend op het herstelplan sociaal domein door een tekort . "Het is niet in lijn met Beeselse traditie. Het is nodig en goed dat we het hebben gedaan. Het heeft ons doen inzien dat we op punten wat bij te sturen hadden en hebben."

Zorgelijk

Het baart het CDA zorgen dat Beesel 12 procent structureel tekort komt om de lasten zelf te blijven dragen. "Dat is zorgelijk volgens de accountant, omdat het een groot tekort is in vergelijking met andere gemeentes", schetst CDA-fractievoorzitter Lou Cremers het beeld. De Beeselse Lijst heeft dan ook een advies aan het college. "Kom met structurele oplossingen. We moeten niet gelden uit reserves halen. Maar we komen hier bij de algemene beschouwingen op terug", zegt raadslid Patrick Jacobs. "Het college wil toe naar niet meer inzetten van reserves. Maar het is nu nog noodzakelijk", reageert burgemeester Vostermans.

Hogere kosten

Op sociaal domein werd, zoals verwacht, namelijk een verlies geleden van bijna 1,4 miljoen euro. Dat heeft te maken met de hogere kosten door de Jeugdwet. Meer jongeren hadden een duurdere behandeling nodig. Ook moesten achterstallige facturen van zorgaanbieders betaald worden.

Meer hulpaanvragen

Een andere verklaring is dat er meer cliënten huishoudelijke hulp aanvroegen. Ook het aantal bijstandsuitkeringen nam met 10 procent toe. Verder steeg het gemiddelde inkomen door de afname van parttime werk tijdens de coronacrisis. Dat gebeurde landelijk in beide oorzaken overigens net zozeer.

Zelf betalen

De gemeente Beesel wil de kosten binnen het sociaal domein in de toekomst terugdringen door inwoners meer te laten betalen voor specifieke zorg. Zo moeten Beeselnaren met een hoger inkomen zelf hulp bij het huishouden gaan betalen. Dat wordt bepaald aan de hand van een inkomenstoets.

Lees hier de andere maatregelen.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...

Mark van Dijk voor het eerst sinds blessure weer op de mat

Judoka Mark van Dijk staat voor het eerst sinds zijn schouderblessure weer op de mat. Zaterdag zal h...

Arjan Schoock nieuwe trainer Bevo Hc Heren 2

Arjan Schoock wordt de nieuwe trainer van het Heren 2 team van Bevo Hc. Daarmee is hij de opvolger v...

Afname van ruim 18 procent in aantal werkloosheidsuitkeringen in Beesel

Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt van de gemeente Beesel is in de afgelopen ma...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Grote stroomstoring in Maasbree en Grashoek verholpen

Maasbree en Grashoek werden woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Dat meldt L1 nie...