De bouw van de woningen hangt af van de verplaatsing van de Sint Anthoniusmolen, die in de buurt van de ‘vrachtwagenparkeerplaats’ staat. Het gaat hierbij om de zogenoemde molenbiotoop, de vrije windvang voor de molen. Een molen moet goed kunnen draaien, om deze te behouden voor de toekomst. Door de molenbiotoop zijn de bouwmogelijkheden in de directe omgeving van de molen beperkt. Het bouwplan Antoniushof is uitgewerkt in het vooruitzicht dat de molen verplaatst wordt.
Bestemmingsplan woningbouw
Op dit moment is nog niet duidelijk of de Sint Anthoniusmolen verplaatst wordt. Het voorstel voor het verplaatsen werd van de agenda van de raadsvergadering gehaald, omdat de gemeenteraad vond dat er nog veel onduidelijkheden waren.
Het college heeft besloten om toch het bestemmingsplan voor de woningbouw ter inzage te leggen. Op 1 januari 2024 gaat namelijk de Omgevingswet in. Bestemmingsplannen worden dan een omgevingsplan. Zou het bestemmingsplan niet op uiterlijk 31 december 2023 ter inzage liggen, dan moet het plan omgebouwd worden naar een omgevingsplan. “Hiermee zou veel tijd verloren gaan bij de bouw van deze woningen, wat een belangrijke ontwikkeling is voor het dorp Kessel en woningzoekenden in Peel en Maas”, zo laat de gemeente weten.
Geen definitief besluit
Er is nog geen definitief besluit genomen over het bestemmingsplan. Het gaat nog om een ontwerpplan, waar zienswijzen op gegeven kunnen worden. Deze zienswijzen worden vervolgens beoordeeld en daarna wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij besluit of het bestemmingsplan wordt vastgesteld.
Planning
Het college buigt zich nog eens over de aspecten van de verplaatsing van de molen en neemt betrokken partijen mee in het proces, zo laat een woordvoerder weten. Vervolgens wordt opnieuw een voorstel voor verplaatsing van de molen voorgelegd aan de gemeenteraad.