De Limburgse Vlaai kreeg op 22 januari 2024 een beschermde geografische aanduiding toegekend. Alleen bakkers die aan specifieke eisen voldoen, mogen hun vlaai sindsdien zo noemen. De dagverseis houdt in dat een vlaai uiterlijk één dag na productie verkocht moet worden.
Lastig
Voor grote bakkerijen zoals Goedhart, die onder meer supermarkten beleveren, is dat lastig. De bakkerij stelde voor om de houdbaarheidseis op te rekken tot zes dagen, onder meer om voedselverspilling tegen te gaan en om eerlijke concurrentie met kleinere bakkers mogelijk te maken. Volgens hun advocaat eten consumenten de vlaai meestal ook niet in één dag op.
Tijdens de hoorzitting voerde brancheorganisatie NBOV (Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging) aan dat het ook lukt om brood dagvers in de supermarkt te krijgen. “Vlaai mag nog steeds verkocht worden als die ouder is dan één dag, maar dan mag je het geen Limburgse Vlaai meer noemen,” aldus een woordvoerder.
Besluit blijft gehandhaafd
De minister heeft besloten dat het besluit van 12 maart blijft gehandhaafd. Goedhart heeft nog tot 19 september om in beroep te gaan tegen het besluit.