Panningen, Netherlands

Broedsucces: Eerste kraanvogeljong ooit grootgebracht in De Peel

Kraanvogels in De Peel Fotografie: Jan van der Kam
Een primeur voor De Peel: Dit jaar is in de Mariapeel voor het eerst in de geschiedenis een kraanvogel grootgebracht. Sinds 2015 zijn er bijna jaarlijks koppels kraanvogels in De Peel gespot, maar nooit eerder kwam het tot broedsucces.
De redactie | 8 juli 2022 12:01 | Aangepast op 8 juli 2022 12:01
Het kraanvogelkuiken is inmiddels 11 weken oud en laat zich steeds vaker zien in de omgeving van De Peel, onder begeleiding van de ouders. Staatsbosbeheer is trots dat na eerdere vestiging van de kraanvogel in andere natuurgebieden, de markante vogel nu ook met succes een broedplek heeft gevonden in het Zuiden van Nederland.

Rust
Om de broedende kraanvogels zoveel mogelijk rust te bieden heeft Staatsbosbeheer verschillende gebieden van De Peel extra afgesloten voor recreanten. Kraanvogels zijn namelijk extra gevoelig voor verstoring tijdens de broed- en kraamtijd. Een enkele voorbijganger kan er al voor zorgen dat de vogels het nest verlaten en niet meer terugkomen. Als de jongen wat groter zijn en zelf kleine stukjes kunnen vliegen zijn ze minder kwetsbaar maar nog steeds gevoelig voor verstoring. Het is daarom extra belangrijk om de kraanvogels met rust te laten en niet buiten wegen en paden te wandelen.
Vestiging van de kraanvogel in Nederland
De kraanvogel is een grote en opvallende vogel die wel 1,20 meter groot kan worden met het kenmerkende ‘trompetter’ geluid. Het is geen onbekende verschijning voor De Peel; de vogel laat zich hier al jaren in grote groepen zien tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar. Het natte hoogveenlandschap is een belangrijke rust- en pleisterplaats voor de kraanvogels. Eind vorige eeuw was de Groote Peel zelfs enkele decennia de enige plek waar de vogel in grote groepen aan land kwam tijdens de vogeltrek. In 2001 is het eerste kraanvogeljong in Nederland sinds mensenheugenis geboren in het Fochteloërveen. Inmiddels broeden er meer dan 40 paartjes in Nederland, vooral in het noorden.
Broedsucces in De Peel
Helemaal als een verrassing kwam het broedsucces in De Peel niet; het gaat al jaren steeds beter met de kraanvogel in Europa. De verwachting was dan ook dat het op den duur tot broedsucces zou leiden, wanneer was echter nog de vraag.
“Het was niet de vraag óf de kraanvogel zich zou vestigen als broedvogel in De Peel, maar vooral wanneer. Elk jaar was het weer spannend of het ze zou gaan lukken”, aldus boswachter Rick Verrijt. In 2015 is er voor het eerst een parend stel kraanvogels waargenomen in de Deurnsche Peel, met daaropvolgend broedpogingen in 2018. Nooit eerder kwam het echter tot het grootbrengen van een kuiken. Dit jaar zijn er maar liefst drie baltsende en parende kraanvogelkoppels gezien, waarvan er uiteindelijk één paar kuikens heeft grootgebracht. Het stel begon met twee kuikens, een van de twee heeft het helaas niet overleefd.
Natuurherstel loont
Kraanvogels houden van uitgestrekte natte natuur, bij voorkeur hoogveen of natte heide. Het nest maken de vogels op een plek waar predatoren zoals een vos of wild zwijn niet bij kunnen komen. Vooral onder natte omstandigheden met een stabiel hoog waterpeil zijn er genoeg geschikte broedplekken. De afgelopen jaren hebben Provincies, Waterschappen en Staatsbosbeheer verschillende maatregelen getroffen om de kwetsbare hoogveen natuur te beschermen en vernatten. Dat lijkt nu dus zijn vruchten af te werpenmet de komst van de kraanvogel.

Meest gelezen

Nachtcross Kessel opnieuw afgelast

Youri Buis | 17 sep 2023 10:42

Bijzondere wandeltocht naar stuw Baarlo

Youri Buis | 16 sep 2023 16:10

Lees ook

Kinderboekenweek begint met Hét Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek die op 4 oktober van start gaat, wordt afgetrapt met Hét Kinderboekenbal: één gr...

Switch Helden, voorheen Club Ultra, opent op 28 oktober

De vernieuwde discotheek aan de Molenstraat in Helden, Switch Helden, opent op 28 oktober officieel ...

Peelpush start pilotprogramma voor meiden onder de 17 jaar

Volleybalvereniging Peelpush uit Meijel gaat een pilotprogramma opstarten voor het opleiden van jong...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (21 september)

In weer een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg ontvangt Nic Kortenoeven drie experts in de stu...

Deze verenigingen in Peel en Maas doen mee met de Grote Clubactie

Zaterdag barst voor het vierde jaar op rij de Grote Clubactie los. In Peel en Maas doen negen vereni...

Terugkijken: aflevering 2 van 'Wat 'n Plaetje'

De tweede aflevering van 'Wat 'n Plaetje' was woensdagavond te zien op televisie. De aflevering bego...