Panningen, Netherlands

Carnavalsverenigingen in dubio over prinsonthullingen

De carnavalsverenigingen van Peel en Maas zitten in dubio of ze de Prinsonthulling en andere activiteiten deze maand door moeten laten gaan vanwege de coronasituatie. Ze laten het afhangen van het besluit dat maandagavond tijdens een gezamenlijke vergadering wordt genomen.
Deborah Parren | 5 november 2021 17:12 | Aangepast op 5 november 2021 17:12
De Veiligheidsregio Limburg-Noord zette donderdag een streep door de 11vande11de in Roermond. Dat besluit zet carnavalsverenigingen voor het blok, want over hun geplande activiteiten is niets besloten of geadviseerd.

Standpunt

CV De Dörper Kuus uit Helden nam donderdag alvast eigenhandig de keuze om de prinsonthulling op zaterdag 13 november te verplaatsen naar zaterdag 15 januari. CV De Beringse Kuus wil haar keuze juist laten afhangen van het overleg maandagavond. "We hebben zelf wel al een standpunt ingenomen", zegt voorzitter Wil Heussen. "Een meerderheid wil de activiteiten deze maand verplaatsen." De Brookhaze uit Koningslust staat er anders in. "Als wij nu zelf een beslissing moeten nemen, dan zeggen we doorgaan zoals het nu is", zegt voorzitter Ralf Krekels.


Niet overhaast

De Graasvraeters uit Grashoek ziet haar jubileumweekend in gevaar komen. Maar wat betreft de carnavalsvereniging gaan de activiteiten voorlopig door. "Wij blijven rustig en willen niet overhaast beslissingen nemen", zegt voorzitter Job van Hoof. "We houden onze ogen en oren open en blijven analyseren hoe we met deze lastige situatie omgaan."

Externe mensen

De carnavalsvereniging van Koningslust had al de nodige maatregelen getroffen om het Prinsenbal en de Liedjesavond in goede banen te leiden. "We hebben externe mensen die aan de deur gaan staan. Dus geen eigen inwoners die misschien toch iemand binnenlaten zonder coronavaccinatiebewijs", vertelt Krekels. "Het kost veel geld. Maar we gaan voor veiligheid."

Mans genoeg

Bij de vergadering maandagavond zit ook burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo. Volgens demissionair coronaminster Hugo de Jonge is het aan de burgemeesters hoe ze omgaan met activiteiten van carnavalsverenigingen. "De burgemeesters zijn mans genoeg om dit besluit zelf te nemen." Dat sluit volgens hem ook beter aan "bij deze fase van de crisis". De tijd van "steeds kijken naar wat de Rijksoverheid voorschrijft" is volgens hem voorbij.

Volledig seizoen

Maar de verenigingen zitten nu evengoed met de situatie in hun maag. Helden, Grashoek, Koningslust, Beringe en Egchel hadden besloten om nu net dit jaar voor het eerst in november de nieuwe heerser uit te roepen. "Kies je ervoor nu een prins uit te roepen, dan loop je het risico dat hij in 2023 pas voorop kan. We willen juist nu in november een prins uitroepen zodat die een volledig seizoen heeft", legt de voorzitter van De Beringse Kuus uit. De Heldense carnavalsvereniging koos er met de verplaatsing daarom ook voor om de nieuwe prins een zo volledig mogelijk seizoen te bieden.

Ook de voorzitter van De Brookhaze wil de Prins een fijn jaar geven. "Volgend jaar is ons jubileumjaar. Deze Prins is heel geschikt voor dat jubileum. Hij is geduldig. Als er dit jaar niets is, gaat die volgend jaar er dubbel tegenaan."

Meest gelezen

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

12-jarig meisje komt in botsing met brommer

De redactie | 6 okt 2022 16:32

Politie waarschuwt voor fietsendieven

De redactie | 2 okt 2022 09:34

Lees ook

'Grote en kleine bos KVW hoogtepunt van de week'

Het hele dorp is ermee bezig: Kindervakantiewerk in Maasbree. En dat al zestig jaar lang. De jubileu...

Zaterdag: mirabellen plukken bij Fruitboerderij uit Baarlo

Fruitboerderij in Baarlo opent zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren voor een mirabellen pl...

Politie kan huisnummer niet vinden; spuit het op wegdek

De politie in Peel en Maas doet de oproep aan de inwoners om te zorgen voor een zichtbaar en leesbaa...

Meijelse visvijver gesloten na vondst dode eenden

De visvijver aan de Donk in Meijel is sinds zaterdag gesloten. De visvereniging heeft twee dode eend...

Aantal misdrijven Beesel neemt toe

In juli zijn er 38 misdrijven geregistreerd in de gemeente Beesel. Een maand eerder waren dit er 31....

Provincie wil Arriva sancties opleggen

Wanneer ritten van Arriva met bussen en treinen uitvallen vanwege het personeelstekort, gaat de prov...