Panningen, Netherlands

College Beesel wil afgebakende centrumgebieden

Het college van Beesel wil een afgebakend centrumgebied in Reuver, Beesel en Offenbeek. Dat betekent dat er alleen nog uitbreiding of een nieuwe winkel binnen dat gebied mag komen.
Deborah Parren | 30 maart 2021 13:45 | Aangepast op 30 maart 2021 13:45
De detailhandelsmarkt in de gemeente Beesel zit aan zijn grenzen, schrijft de gemeente. "Afbakening van de drie centrumgebieden is volgens het college noodzakelijk om de winkelleegstand zowel in als buiten deze centrumgebieden aan te pakken", legt wethouder Debbie Heesakkers uit. "Door detailhandel te centreren kunnen we de levendigheid en de leefbaarheid in de drie centrumgebieden vergroten en hun aantrekkelijkheid bevorderen."

Volgens de gemeente is er geen ruimte voor uitbreiding van nieuwe detailhandelslocaties. De voorgestelde afbakening betekent volgens VLP-wethouder Heesakkers niet dat er buiten het centrum niets meer mogelijk is. "Natuurlijk willen we goede initiatieven niet meteen uitsluiten. We passen maatwerk toe als een nieuw initiatief niet past in een pand binnen de centrumgebieden, maar wel een positieve toevoeging vormt voor het aanbod in de gemeente Beesel." Zo is uit een marktanalyse gebleken dat nieuwe supermarkten niet meer nodig zijn.

Een andere manier om het voor ondernemers aantrekkelijk te maken om zich te vestigen in het centrum is een stimuleringsregeling. Daarmee wil de gemeente ook de levendigheid en leefbaarheid in de centra vergroten en de winkelleegstand in de gehele gemeente aanpakken. In de gemeente Beesel staat 13 procent van de winkels leeg. In Limburg gaat het om 11 procent.

De gemeente wil bovendien (leegstaande) winkelpanden buiten de drie centra transformeren naar andere functies. Horeca en zogeheten 'blurring' winkelconcepten moeten ervoor zorgen dat extra bezoekers worden getrokken naar het centrum. Met blurring winkelconcepten zitten verschillende concepten in één pand. Ondernemers die nu buiten het centrum zijn gevestigd mogen daar blijven. Als het pand na de beëindiging van de onderneming nog leeg staat, dan vervalt de detailhandelsfunctie.

De gemeenteraad neemt eind april een besluit over een afgebakend centrumgebied en de stimuleringsregeling.

Foto: Ger Bos

Meest gelezen

Botsing in Maasbree: bromfietser gewond

De redactie | 23 jun 2022 17:40

OLS Meijel trapt af met vriendentreffen

De redactie | 25 jun 2022 16:10

Lees ook

Wedstrijd Aalsmeer - Visé in de Heuf

De wedstrijd tussen Greenpark Aalsmeer en HC Visé BM wordt dinsdag 1 maart gespeeld in De Heuf in P...

Dwars Door Limburg op bezoek bij Sir Bash

De band Sir Bash timmert aan de weg. Met invloeden vanRadiohead, Red Hot Chili Peppers en Muse is Si...

Oproep IVN: ''Meer groen in Peel en Maas''

Het IVN Helden en omstreken wil dat er de komende jaren meer bomen worden geplaatst in de gemeente P...

Duur puntenverlies MVC’19

Derde klasse C koploper MVC’19 heeft donderdag 10 maart een kostbare 2-0 nederlaag geleden tegen M...

Eerste van 40 vluchtelingen opgevangen in Grashoek

In Grashoek zijn maandag de eerste vluchtelingen uit Oekraïne ondergebracht bij gezinnen. Deze vluc...

Long Course Weekend opnieuw uitgesteld

Het Long Course Weekend Holland – Beesel wordt weer uitgesteld. Het evenement wordt verplaatst naa...