Panningen, Netherlands

College blijft bij verkoop Maasterras: 'Geen bestuurlijk lef'

Het college van Peel en Maas houdt vast aan de verkoop van een deel van het Maasterras van De Paort in Kessel.
Deborah Parren | 1 december 2021 20:59 | Aangepast op 1 december 2021 20:59
Dat blijkt uit antwoorden op vragen van het CDA en Lokaal Peel&Maas.

Streep door

De partijen willen dat het college een streep zet door de voorgenomen verkoop van het terras bij gemeenschapshuis De Paort te verkopen aan de naastgelegen B&B Het Raadhuys. Daar drongen raadsleden Saskia Vervoort (Lokaal Peel&Maas) en Roel Boots (CDA) op aan in een brief aan het college.


Geen gevolgen

Maar de burgemeester en wethouders vinden dat de verkoop van een deel van het terras geen gevolgen heeft voor de doelen van Multi Functionele Accommodatie (MFA) De Paort. Volgens Stichting MFA Kessel komt een gezonde exploitatie van de toekomstige multifunctionele accommodatie wel in gevaar als het terras niet meer onderdeel uitmaakt van de exploitatie.

Rekening houden

Het college schrijft dat de doelen van een MFA niet gericht zijn op de exploitatie van een terras. "Door voorwaarden te verbinden aan de verkoop, wil het college rekening houden met de gevoelens en overwegingen/argumenten van het MFA." De bedoeling is overigens dat de verkoop pas na de verbouwing van De Paort plaatsvindt.

Toezeggingen

Stichting MFA en de eigenaren van B&B Het Raadhuys claimen beiden dat de gemeente toe heeft gezegd dat het betreffende terras hun eigendom zou blijven of worden. Peel en Maas sloot eerder met de B&B-eigenaren een intentieovereenkomst.

Intentie

Stuurroep MFA Kessel liet die overeenkomst op haar beurt weer juridisch toetsen. Daaruit kwam naar voren dat het gaat om een intentie om het terrasgedeelte te verkopen en niet om een overeenkomst. "Het getuigt van behoorlijk bestuur als de intentie gestand wordt gedaan", reageert het college. "De gemeente is eigenaar van de gronden en kan bepalen wat zij hiermee doet."

Geen bestuurlijk lef

CDA-raadslid Roel Boots is niet te spreken over de reactie van het college. "Ik vind deze reactie van het college niet getuigen van bestuurlijk lef. Op de eerste plaats heeft het college de intentieovereenkomst op een foute wijze geïnterpreteerd. Verkoop van het terrasdeel had nooit een optie hoeven zijn."

Heroverwegen

Ook is de politicus van mening dat het college het collegebesluit tot verkoop van het terrasdeel kan heroverwegen door een nieuw besluit te nemen. "Iets wat altijd van de gemeenschap Kessel is geweest, moet gewoon van de gemeenschap blijven. En al zeker als iets onterecht en onnodig verkocht dreigt te worden."

MFA De Paort en de eigenaren van de Bed & Breakfast gaan nog met elkaar in gesprek over het terras en om samen tot afspraken te komen.

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...