Panningen, Netherlands

College wil doorontwikkeling hulp bij het huishouden verplaatsen

De gemeente Peel en Maas zal ook nog na januari van 2022 hulp bij het huishouden regelen. Het plan om er een dorpsvoorziening van te maken wordt maximaal met een jaar verplaatst. Dat stelt het college voor aan de raad.
Bart Nelissen | 19 november 2021 14:48 | Aangepast op 19 november 2021 14:48
De bedoeling was dat op 1 januari 2022 de dorpen de huishoudhulp voor hun eigen rekening zouden nemen. De tijd is volgens de tien deelnemende kernen en de gemeente te kort om het goed geregeld te krijgen.

Juridisch mogelijk

Vanaf het begin was er weerstand vanuit de zorgaanbieders. De zorgen werden steeds groter naarmate de streefdatum naderde. Volgens Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg is de dorpsvoorziening juridisch onhoudbaar. Later liet ook de advocaat van Buurtdiensten weten dat de gemeente in overtreding zou gaan met de nieuwe constructie. De gemeente heeft hierop extra juridisch advies gevraagd. "Het is ons duidelijk geworden dat de constructie juridisch mogelijk is", zegt wethouder Anget Mestrom.


Contracten afsluiten

De dorpen zouden in het plan zelf contracten afsluiten met de zorgaanbieders. Nu hebben zij nog een contract met de gemeente. De Stichting Kernkracht zou een subsidie van de gemeente krijgen en de zorgverleners uitbetalen. Het betekende tevens dat veel inwoners niet meer via de Wmo hulp in het huishouden zouden krijgen. Maar de gemeente hield de maatwerkvoorziening dan wel als vangnet.


Juiste entiteit

Gijs van Lier van de Raad van Belanghebbenden laat weten al geruime tijd in een werkgroep bezig te zijn. "We hebben gevraagd om te toetsen of we de juiste entiteit te hebben. Als werkgroepen hebben we gezegd dat we een goed advies wilden hebben." De resultaten van het onderzoek zijn deze week definitief geworden. 

Geen afstel
Uiteindelijk komt er een zorgcoöperatie, waar de dorpen van de gemeente de leden zijn. De raad van belanghebbenden heeft aangegeven dat het niet reëel is om deze coöperatie voor januari op te richten. "Het is uitstel, geen afstel van maximaal een jaar. We hebben nu alle ingrediënten en daarmee kunnen we aan de slag."


Geen extra geld

Voor de cliënten verandert er voorlopig niks. "De continuïteit van de kwaliteit voor de burgers staat centraal", zo benadrukt wethouder Mestrom. De gemeente gaat met de zorgaanbieders in gesprek. "Het kost voor de burgers geen extra geld." Ook Rob Huskens, Raad van Belanghebbenden, beaamt dit.


Binnen de politiek is de VVD de enige partij die de dorpsvoorziening niet zag zitten. Raadslid Karin Jacobs opperde om het raadsbesluit terug te draaien. De raad besluit in december over het nieuwe voorstel van het college.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Onderzoek naar kerk Maasbree

Jari Janssen | 17 mei 2024 10:51

Lees ook

Arriva start proef met videohulpzuil op station Roermond

De videohulpzuil (VHZ) moet voor vervoerder Arriva de hulp in serviceverlening naar de reizigers gaa...

ZVV Beringe 1 handhaaft zich in Eerste Divisie

Het moest via de nacompetitie, maar ZVV Beringe 1 heeft zich weten te handhaven in de Eerste Divisie...

Geen gratis marktkramen voor inwoners, wel voor Repaircafé

Het Repaircafé in Beesel krijgt maandelijks een gratis marktkraam op de weekmarkt van Reuver. Dat is...

VVD krijgt mail- en appverkeer over molen niet te zien

De VVD in Peel en Maas wil inzage krijgen in de mails en apps tussen ambtenaren en het college over ...

Bus vat vlam op Noorderbaan

Een bus heeft donderdagochtend vlam gevat op de N275 in Panningen. Wat er precies is gebeurd, is nie...

Terugkijken: Bob Ruhl over zijn schuttersleven

In het nieuwe programma 'Sjutterslaeve' neemt Omroep P&M elke aflevering een kijkje bij een schutter...