Panningen, Netherlands

College wil doorontwikkeling hulp bij het huishouden verplaatsen

De gemeente Peel en Maas zal ook nog na januari van 2022 hulp bij het huishouden regelen. Het plan om er een dorpsvoorziening van te maken wordt maximaal met een jaar verplaatst. Dat stelt het college voor aan de raad.
Bart Nelissen | 19 november 2021 14:48 | Aangepast op 19 november 2021 14:48
De bedoeling was dat op 1 januari 2022 de dorpen de huishoudhulp voor hun eigen rekening zouden nemen. De tijd is volgens de tien deelnemende kernen en de gemeente te kort om het goed geregeld te krijgen.

Juridisch mogelijk

Vanaf het begin was er weerstand vanuit de zorgaanbieders. De zorgen werden steeds groter naarmate de streefdatum naderde. Volgens Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg is de dorpsvoorziening juridisch onhoudbaar. Later liet ook de advocaat van Buurtdiensten weten dat de gemeente in overtreding zou gaan met de nieuwe constructie. De gemeente heeft hierop extra juridisch advies gevraagd. "Het is ons duidelijk geworden dat de constructie juridisch mogelijk is", zegt wethouder Anget Mestrom.


Contracten afsluiten

De dorpen zouden in het plan zelf contracten afsluiten met de zorgaanbieders. Nu hebben zij nog een contract met de gemeente. De Stichting Kernkracht zou een subsidie van de gemeente krijgen en de zorgverleners uitbetalen. Het betekende tevens dat veel inwoners niet meer via de Wmo hulp in het huishouden zouden krijgen. Maar de gemeente hield de maatwerkvoorziening dan wel als vangnet.


Juiste entiteit

Gijs van Lier van de Raad van Belanghebbenden laat weten al geruime tijd in een werkgroep bezig te zijn. "We hebben gevraagd om te toetsen of we de juiste entiteit te hebben. Als werkgroepen hebben we gezegd dat we een goed advies wilden hebben." De resultaten van het onderzoek zijn deze week definitief geworden. 

Geen afstel
Uiteindelijk komt er een zorgcoöperatie, waar de dorpen van de gemeente de leden zijn. De raad van belanghebbenden heeft aangegeven dat het niet reëel is om deze coöperatie voor januari op te richten. "Het is uitstel, geen afstel van maximaal een jaar. We hebben nu alle ingrediënten en daarmee kunnen we aan de slag."


Geen extra geld

Voor de cliënten verandert er voorlopig niks. "De continuïteit van de kwaliteit voor de burgers staat centraal", zo benadrukt wethouder Mestrom. De gemeente gaat met de zorgaanbieders in gesprek. "Het kost voor de burgers geen extra geld." Ook Rob Huskens, Raad van Belanghebbenden, beaamt dit.


Binnen de politiek is de VVD de enige partij die de dorpsvoorziening niet zag zitten. Raadslid Karin Jacobs opperde om het raadsbesluit terug te draaien. De raad besluit in december over het nieuwe voorstel van het college.

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Lees ook

Ruimtegebrek Panningse school: consultatiebureau moet verhuizen

Het consultatiebureau van GGD Limburg-Noord in de Groenling in Panningen sluit haar deuren. Reden is...

MVC’19 kampioen, Koningslust degradeert

MVC ’19 uit Maasbree is dankzij treffers van Joris Timmermans en Bart Crienen kampioen geworden in...

Henk Willems postuum uitgeroepen tot erelid Medelo

Meijelnaar Henk Willems is postuum uitgeroepen tot erelid van heemkundevereniging Medelo uit Meijel....

Mafcentrum neemt maatregelen na steekincident

Het Mafcentrum in Maasbree gaat meer beveiligers inzetten om incidenten zoals het afgelopen weekend ...

Club Ultra tot september dicht

Club Ultra in Helden sluit tot september haar deuren. Reden is het festivalseizoen dat start.

FC Polska kampioen na horrorscenario

Het vierde team van SV Grashoek, oftewel, FC Polska, is maandag kampioen geworden.