Panningen, Netherlands

Jubileumjaar Tajiri ter gelegenheid van honderdste geboortedag

Het kunstwerk 'Granny's Knot' in de Baarlose Kasteelweide. foto: Jan van Soest
Stichting Kunst en Cultuur Baarlo organiseert een jubileumjaar om het leven en werk van kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009) te herinneren. Op 7 december 2023 is het 100 jaar geleden dat Tajiri werd geboren.
Youri Buis | 18 oktober 2023 08:59 | Aangepast op 18 oktober 2023 08:59
Comité
Een groot deel van zijn leven, van 1962 tot zijn overlijden in 2009, woonde en werkte Tajiri in huize Scheres in Baarlo. Het jubileumjaar wordt georganiseerd in overleg met de familie van de kunstenaar. Door Stichting Kunst en Cultuur Baarlo is het comité ‘Tajiri 100 jaar’ in het leven geroepen om een feestelijk programma te organiseren.

Fanfare Eendracht
Dat programma wordt officieel geopend met een concert van Fanfare Eendracht uit Baarlo. De fanfare en de familie Tajiri hebben in de loop der jaren een band met elkaar opgebouwd en dat resulteerde uiteindelijk in de bigband van de fanfare, Timbre Tajiri. De bigband had niet alleen succes in de eigen regio, maar ook daarbuiten. Met name in het Duitse plaatsje Erpel trad Timbre Tajiri vaak op.

Activiteiten
Het openingsconcert vindt plaats op 9 december 2023 in de kerk in Baarlo. Het betekent het startschot voor meer activiteiten, die gedurende het komende jaar worden georganiseerd. Zo komen er onder meer workshops, lezingen, filmavonden en dagtochten naar musea met Tajiri-tentoonstellingen. Ook worden er wandelingen langs de Knopen van Tajiri in Baarlo georganiseerd.

Geocaching
Stichting Kunst en Cultuur Baarlo werkt samen met verenigingen en particulieren. Zo verzorgt Gerben Geraedts op 7 december 2023 een route met zogenoemde geocaching in het thema Tajiri 100 jaar. Bij geocaching wordt gebruikgemaakt van een gps-functie. Rondje Kunst Baarlo, dat op 7 en 8 september 2024 plaatsvindt, staat ook in het teken van de honderdste geboortedag van Tajiri.

Programma
Ontwikkelingen rondom het programma van het jubileumjaar deelt de organisatie op de website van Stichting Kunst en Cultuur Baarlo. Ook op Facebook en Instagram worden er updates gedeeld.

Lees ook

Stan Teurlings nieuwe prins CV De Kook

Stan Teurlings is zaterdagavond uitgeroepen tot de nieuwe prins van CV De Kook in Baarlo. Dat werd b...

Kunst Hoeve Braamhorst onder de hamer

Kunststukken die gemaakt zijn door deelnemers en gasten van Hoeve Braamhorst in Baarlo gaat vrijdag ...

Baarloos kerkkoor stopt

Het kerkkoor van Baarlo stopt ermee. Zondag 19 november zingt het koor voor de laatste keer de hoogm...

Braamhorst draagt winst Ondernemersprijs op aan bewoners en deelnemers

Uitzinnig van vreugde waren de medewerkers, bewoners en andere bekenden van Hoeve Braamhorst woensda...

Genomineerde Ondernemersprijs: Hoeve Braamhorst

Vanavond wordt de Kiwanis Ondernemersprijs Peel en Maas uitgereikt. In het tv-programma P&M Vandaag ...

Yoga in Baarlo bestaat 30 jaar

Al 30 jaar worden er yogalessen gegeven in Baarlo. De sport die je bewuster laat worden van je licha...