Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Mensen met artrose hebben pijn of stijfheid in de gewrichten, vooral in de heupen of knieën. Dit maakt dagelijkse activiteiten, zoals opstaan, hurken en sokken aantrekken, moeilijker. In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen artrose, en dat aantal groeit. In 2040 zullen het er meer dan 2 miljoen zijn. Pijnstillers helpen wel tegen de pijn, maar genezen de ziekte niet.
Fysiotherapie
In Denemarken behandelen ze artrose anders. In plaats van meteen een operatie, krijgen patiënten eerst fysiotherapie. Dit programma heet GLA:D, wat staat voor 'Good Life with osteoArthritis in Denmark'. Het is gebaseerd op tien jaar wetenschappelijk onderzoek en wordt in tien landen toegepast. In Nederland werd deze behandelwijze het eerst in Zuidoost-Brabant gebruikt en nu dus ook in Noord-Limburg.
Bijeenkomsten
Het programma bestaat uit een voorlichtingsbijeenkomst en twaalf fysiotherapiesessies. Ook is er na een jaar een nazorgafspraak. De 18 fysiotherapiepraktijken in het Knienetwerk zijn allemaal getraind in dit programma. Fysiotherapeut Luuk Spreuwenberg van Fysiomotion in Panningen zegt: “Het programma combineert uitleg over artrose met eenvoudige, maar effectieve oefeningen. Hierdoor hebben patiënten minder pijn en kunnen ze beter bewegen. Het doel is om een operatie te voorkomen of uit te stellen.”
Geen operatie
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de deelnemers na een jaar nog steeds geen operatie nodig heeft. Stefan de Boer, orthopeed bij VieCuri, is enthousiast: “Niet iedereen met artrose heeft een operatie nodig. Door eerst fysiotherapie te proberen, kunnen we vaak operaties en medicijnen vermijden. En als een operatie toch nodig is, gaan patiënten sterker de operatie in. Door de samenwerking met fysiotherapeuten weten we precies welke oefeningen de patiënt heeft gedaan en wat heeft geholpen.”
Fietsen langs de Donau
Lenie Smit uit Helden, die artrose in beide knieën heeft, is blij met het programma. Ze heeft minder pijn en kan beter bewegen. Onlangs ging ze nog op fietsvakantie langs de Donau, iets wat ze eerder dit jaar niet voor mogelijk had gehouden. Dankzij de methode hoopt ze een operatie te kunnen uitstellen.