Panningen, Netherlands

Deze kandidaten zijn gekozen in de raad

Een verrassing voor de kandidaten van Lokaal Peel en Maas die niet hadden verwacht tien zetels te behalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent vermoedelijk dat er vier nieuwe gezichten van de partij in de volgende raadsperiode te zien zijn.
De redactie | 22 maart 2022 17:14 | Aangepast op 22 maart 2022 17:14
De partij van lijsttrekker Sander Janssen stootte met de meeste stemmen het CDA van de kroon. Daarmee krijgt Lokaal Peel en Maas zoals het er nu naar uitziet twee zetels bij.

Nieuwelingen bij Lokaal Peel en Maas
Opvallend is dat Piet van der Haas, een-na-laatste op de lijst, verrassend veel stemmen (464) kreeg. "Dat was niet gepland", zegt Van der Haas in een eerste reactie. Nieuwe gezichten in de raad zijn hoogstwaarschijnlijk van Sanne Hermkens (618 stemmen), Erik Nijssen (333 stemmen) en Salvatore Cunsolo (246 stemmen).


De nummer 12, Saskia Vervoort, heeft met 233 rode bolletjes genoeg stemmen gekregen om weer deel te nemen aan de raad. Huidige raadsleden Sander Janssen (1095 stemmen), Tiny Valckx (548 stemmen), Joep Hermans (522 stemmen), Henk Boots (494 stemmen) en Wie Naus (339 stemmen) werden ook weer herkozen door de inwoners. Edward Wezenberg en Piet Rooijakkers, respectievelijk de nummers 9 en 10, kregen niet genoeg stemmen.

De partij brainstormt donderdagavond over de uitslag. Snel daarna zal duidelijk worden of de tien kandidaten met de meeste stemmen in de raad willen plaatsnemen.

Nieuwe en bekende gezichten bij CDA
Bij het CDA was al bekend dat er zeker vijf huidige raadsleden niet meer zullen terugkeren in de raadzaal. Die plek zal ingenomen worden door nieuweling en de nummer 2 Natasja Vaasen, die 670 stemmen wist te vergaren. Ook Myzetta van Roij wordt naar alle waarschijnlijkheid nieuw raadslid. Voor de rest blijven als het goed is de bekende gezichten Rob Wanten (806 stemmen), John Timmermans (500 stemmen), Roel Boots (463 stemmen), Lon Caelers (356 stemmen) en Sandy Janssen (262) in de raad.

Lijstduwer
Lijstduwer en Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch kon het CDA met 56 stemmen niet het extra zetje geven. De partij leverde met een totaalaantal stemmen van 4736 drie zetels is en komt uit op zeven.

VVD heeft stemmenkanon
De stemmenkanon van de gemeente is Teun Heldens. De VVD-lijstrekker kreeg 1211 stemmen en dat is individueel gezien het meest. Kevin Steegs (231 stemmen) lijkt de debutant van de VVD te worden, ten koste van huidig raadslid Karin Jacobs, die qua stemmen vier te weinig kreeg. Paul Sanders, nu nog wethouder, ontving 333 stemmen. De huidige raadsleden Suzan Hermans (522 stemmen) en Jeanne Hesen (324) kunnen hun raadswerk voortzetten. De liberalen behouden hun vijf zetels.

Geen verandering bij PvdA/GroenLinks
Bij PVdA/GroenLinks lijkt er qua zetels en gezichten niets te veranderen. Lijsttrekker Annigje Primowees kreeg binnen de partij de meeste stemmen (526). Ook huidige raadsleden Frits Berben en Raf Janssen zorgden niet voor verrassing door respectievelijk 312 en 270 kiezers voor zich te winnen.

D66 zorgt voor nieuwe partij en gezichten
Helemaal nieuw in de raadzaal van het Huis van de Gemeente is de partij D66. De nieuwkomer wist met in totaal 1450 stemmen van de inwoners twee zetels te veroveren. Die worden waarschijnlijk ingevuld door lijsttrekker Omar El Khader en Joyce Tielen. Overigens werd het rode bolletje voor Tielen, de nummer 2, het vaakst ingekleurd. Zij kreeg 282 stemmen ten opzichte van 212 voor lijsttrekker El Khader.

Het wil overigens niet zeggen dat alle kandidaten met de meeste stemmen ook in de raad komen. Dat besluiten zij in overleg met de partijen.

Meest gelezen

Nachtcross Kessel opnieuw afgelast

Youri Buis | 17 sep 2023 10:42

Bijzondere wandeltocht naar stuw Baarlo

Youri Buis | 16 sep 2023 16:10

Lees ook

Deze verenigingen in Peel en Maas doen mee met de Grote Clubactie

Zaterdag barst voor het vierde jaar op rij de Grote Clubactie los. In Peel en Maas doen negen vereni...

Studio P&M: Marlou Absil op kandidatenlijst CDA

Marlou Absil uit Helden staat op plek 8 van de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. In het tv-pro...

Nieuwe impuls voor muziekonderwijs in Peel en Maas

Co. de Cultuurontwikkelaar lanceert deze maand een vernieuwd muziekonderwijsprogramma. Hierdoor kome...

25.000e Cadeaubon Peel en Maas uitgereikt

De Cadeaubon Peel en Maas is een succes. Deze week is de 25.000e bon uitgereikt. Dat gebeurde bij Bl...

Raad stemt in met kadernota

De kadernota van de gemeente Peel en Maas is dinsdagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen. W...

Gemeenteraad Peel en Maas behandelt vanavond kadernota

De gemeenteraad van Peel en Maas vergadert dinsdag voor het eerst sinds het zomerreces. De kadernota...