Panningen, Netherlands

Dit jaar weer geen inzameling van taxus

Stichting Taxus Taxi kondigt aan dat de taxusinzameling pas in 2024 weer start. De stichting heeft besloten de inzameling in 2023 over te slaan vanwege de nog steeds aanhoudende problemen bij verwerkingsbedrijven.
De redactie | 4 mei 2023 17:29 | Aangepast op 4 mei 2023 17:29
Sinds 2008 zet de stichting zich in voor de strijd tegen kanker door middel van het inzamelen van taxussnoeisel, waarin een kankerremmend medicijn zit.

Doorstart in 2024
Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi, betreurt het nieuws van het overslaan van de inzameling in 2023 en begrijpt dat dit vervelend kan zijn voor de mensen die hen al jaren steunen. Jaarlijks nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling, een manier waarop zij hun steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen kanker. Het opgehaalde snoeisel wordt afgeleverd bij kruidendrogerij Roijkru in Oss, die het snoeisel droogt en gereedmaakt voor transport naar het buitenland.

Afzet
Waar de stichting vorig jaar al te maken had met problemen richting haar afzet, houden deze nog steeds aan. De exacte oorzaak blijft lastig te achterhalen, maar duidelijk is wel dat de verwerkingsbedrijven in China en India simpelweg geen ruimte hebben om het nieuwe snoeisel te verwerken. Het snoeisel van 2022 wacht nog steeds op verwerking en als er in 2023 opnieuw taxus wordt ingezameld, zal dit alleen maar zorgen voor een nog grotere stapel van taxustakjes die wachten op een plekje in de extractieketen.

Medicijnvoorraad voldoende
Een belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel is altijd in bepaalde mate op voorraad. Dat er in 2023 geen inzameling plaatsvindt heeft dus geen effect op de beschikbaarheid van het medicijn voor mensen die het nodig hebben.

Lees meer over:

Taxus Taxi|Taxus|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Onderzoek naar kerk Maasbree

Jari Janssen | 17 mei 2024 10:51

Lees ook

Geen taxusinzameling voor bestrijding kanker in 2024

Stichting Taxus Taxi meldt dat ook dit jaar net zoals in 2023 geen taxussnoeisel wordt ingezameld. H...

Laatste week taxusinzameling

Stichting Taxus Taxi haalt het taxussnoeisel nog op tot en met vrijdag 12 augustus. Dit betekent dat...

Taxusinzameling slaat jaartje over

Er wordt dit jaar door de stichting Taxus Taxi geen snoeisel ingezameld. De kosten voor het inzamele...