Panningen, Netherlands

Dorpsoverleg Egchel uit zorgen over plannen zonneparken

Dorpsoverleg Egchel roept in een brief het college van B&W op om eerst goed te kijken of er op grote daken zonnepanelen gelegd kunnen worden. Een aantal inwoners heeft haar zorgen aan het Dorpsoverleg geuit over de voornemende plannen voor zonneparken in de nabijheid van Egchel.
Deborah Parren | 19 mei 2021 13:07 | Aangepast op 19 mei 2021 13:07
'Een deel van de inwoners heeft het gevoel dat Egchel, na eerst het LOG en daarna de windmolens, wéér dreigt te moeten inleveren aan landschap en uitzicht', zo staat er in de brief.

Drie zonneparken

De gemeente Peel en Maas behandelt 16 aanvragen voor de aanleg van zonneparken in de gemeente. Coöperatie Peel Energie heeft samen met het bedrijf Solarfields plannen ingediend voor drie zonneparken bij Egchel. Het gaat om de locaties rondom de eerste nieuwe windmolen, naast het Enexis transformatiestation op de Keup en een bij de Neerseweg langs de Peelstraat.

Zonneladder

Peel en Maas heeft in een zogenoemde Zonneladder vastgelegd dat voor het plaatsen van zonnepanelen eerst wordt gekeken naar daken en gevels van gebouwen. Als daar geen opties zijn, komen de (onbenutte) terreinen in bebouwd gebied aan de beurt. Daarna de agrarische bouwblokken en als laatste wordt gekeken naar landbouwgronden in het buitengebied.

Meewerken

Het dorpsoverleg vraagt zich af of de gemeente 'álle potentieel aan (grote) daken rond Egchel serieus heeft onderzocht, inclusief de daken van enkele nieuwe en in aanbouw zijnde IV-stallen in het LOG en elders rond Egchel'. "We weten niet of daadwerkelijk écht goed gekeken is of de grote daken ook benut kunnen worden", reageert Patrick van 't Hooft, secretaris van Dorpsoverleg Egchel. "En of aan eigenaren is gevraagd of ze willen meewerken. De gemeente kan ze niet verplichten, maar wel uitzoeken of een eigenaar alsnog op het dak zonnepanelen wil laten plaatsen."

Keuze

Het dorpsoverleg wil meegenomen worden in de bevindingen en gemaakte afwegingen van de gemeente. Peel en Maas maakt deze maand een keuze uit de aanvragen. Er is namelijk 55 hectare beschikbaar gesteld voor zonneparken, terwijl de 16 ingediende plannen zo'n 300 hectare bestrijken.


Het is daarom nog de vraag of de plannen in de buurt van Egchel überhaupt doorgaan. "We willen nu al een signaal afgeven, en dat het gemeentebestuur zich realiseert dat er extra goed nagedacht moet worden", vindt Van 't Hooft. "Als het niet nodig is, dan liever niet."

Foto: iStock

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...

Mark van Dijk voor het eerst sinds blessure weer op de mat

Judoka Mark van Dijk staat voor het eerst sinds zijn schouderblessure weer op de mat. Zaterdag zal h...

Arjan Schoock nieuwe trainer Bevo Hc Heren 2

Arjan Schoock wordt de nieuwe trainer van het Heren 2 team van Bevo Hc. Daarmee is hij de opvolger v...

Afname van ruim 18 procent in aantal werkloosheidsuitkeringen in Beesel

Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt van de gemeente Beesel is in de afgelopen ma...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Grote stroomstoring in Maasbree en Grashoek verholpen

Maasbree en Grashoek werden woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Dat meldt L1 nie...