Panningen, Netherlands

Extra opvangplekken nodig voor Oekraïense vluchtelingen

Er verblijven op dit moment er zo’n 2.000 Oekraïense vluchtelingen in Limburg. De Limburgse veiligheidsregio's werken samen met partners en vrijwilligers om te zorgen voor een goede opvang en het regelen van onderwijs en werk.
De redactie | 28 april 2022 15:30 | Aangepast op 28 april 2022 15:30
Er komen nog steeds vluchtelingen naar de provincie. Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg Annemarie Penn-te Strake: “Het aantal vluchtelingen in Limburg schommelt, maar stijgt nog steeds. Het is een flinke kluif om de 2.000 opvangplekken per veiligheidsregio te realiseren die het Rijk ons gevraagd heeft. En gelet op de ontwikkelingen in Oekraïne is de verwachting dat meer vluchtelingen deze kant opkomen. Daarom is elke veiligheidsregio gevraagd wat de mogelijkheden zijn om extra opvangplekken te realiseren.”

Noodopvang
De gemeenten maken onder andere gebruik van hotels en vakantieparken voor noodopvang van korte duur. Ook worden gebouwen geschikt gemaakt voor noodopvang voor langere termijn, denk aan een halfjaar tot een jaar. En gemeenten onderzoeken andere mogelijkheden, zoals het plaatsen van tijdelijke woonunits. In Meijel verblijven er vluchtelingen bij gastgezinnen, op camping Nieuwe Hof en in een gebouw van Daelzicht in Maasbree. In Beesel zijn er enkele locaties, waaronder een kantoorpand en ruimtes van de Zorggroep.

Werken
Sinds deze maand mogen gevluchte Oekraïners werken in Nederland. In Limburg werken Oekraïense vluchtelingen in de horeca, detailhandel en bij verschillende bedrijven. De vluchtelingen die in Grashoek zijn ondergebracht zijn bijvoorbeeld werkzaam bij agrariërs.

Onderwijs
Oekraïense ouders kunnen via de gemeente waar ze worden opgevangen meer info krijgen over scholing van hun kinderen. Raadslid Saskia Vervoort van Lokaal Peel en Maas stelde eerder vragen over de scholing van de vluchtelingen. Het college van Peel en Maas werkt met alle ketenpartners samen om kinderen een goede plek te bieden, zo laat men weten. "Ook de vluchtelingen zelf en de dorpen waarin deze mensen terechtkomen spelen daarin een rol. Daarom worden vanaf het begin van de komst van de vluchtelingen hierover gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden", aldus het college in een antwoordbrief.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

Eerste vluchtelingen Oekraïne opgevangen

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn zaterdag opgevangen in de opvanglocatie in Maasbree. Het ga...

Bands gezocht voor Music4Ukraine

Een initiatiefgroep onder de naam Music4Ukraine organiseert in samenwerking met het Mafcentrum in Ma...

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Vluchtelingen opgevangen in zorgcomplex Bösdael

De gemeente Beesel vangt 23 vluchtelingen uit Oekraïne op in zorgcomplex Bösdael in Reuver. Dat sc...

Gemeente Peel en Maas steunt Oekraïners

Het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de nieuwe partij D66 Peel en Maas heb...

Badmode, Oekraïne en boeken

In Dwars Door Limburg bespreken experts wekelijks het laatste nieuws op het gebied van mode, lifesty...