Panningen, Netherlands

Filmpremière ‘De Wegh van Meijl op Seven’

De filmpremière van ‘De Wegh van Meijl op Seven’ vindt plaats op vrijdag 22 oktober om 19.30 uur in ’t Gasthoes, Gasthuisstraat 25 in Horst. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.00, plaatsnemen om 19.15 uur. Graag op tijd aanwezig zijn in verband met het controleren van de QR-code die voor horeca- en theatertoegang verplicht is.
Willemien Wertz | 6 oktober 2021 11:09 | Aangepast op 6 oktober 2021 11:09
Aanmelden kan tot zondag 17 oktober via filmwvmos@gmail.com . Vermeld je naam en het aantal personen. Bij veel belangstelling wordt om 21.00 uur een tweede keer de film vertoond.

De documentaire/reportage over de opening van De Wegh van Meijl op Seven en boekpresentatie is door een aantal leden van Filmclub Limburg Noord vastgelegd en samengevat in een filmverslag van 58 minuten. Een kortere versie van 28 minuten werd goed ontvangen tijdens de Limburgse filmdagen dit jaar te Heerlen.

De film is geregisseerd en gemonteerd door Gérard Koenen en vertelt het verhaal van de Peelvondsten met al zijn perikelen en de inspanningen die zijn geleverd om te komen tot deze educatieve route.

De openingshandelingen van de Wegh van Meijl op Seven door bisschop Mgr. Smeets vinden plaats bij de St. Wilbersput te Meijel. Hierna vertrekken de ‘Romein en schildknaap’, langs de mystieke route door De Peel tussen Meijel en Sevenum om de tien zuilen te onthullen. De Romein en schildknaap zijn voorzien van de door archeoloog en zilversmid Maarten Dolmans gemaakte authentieke Romeinse uitrusting.


De tien basaltzuilen zijn gemaakt door de Nijkerker kunstenaar Wouter Bouwman die een verhaal vertellen van wat zich in de Romeinse tijd heeft afgespeeld en waarom die Gouden Peelhelm in het veen is terechtgekomen. Met brandende fakkel wordt de tocht voorafgegaan door een groep atleten van atletiekvereniging De Peelrunners uit Horst en Sevenum.

Huub Kluijtmans, initiatiefnemer en schrijver van het boek De Gouden Peelhelm, een aantal vrijwilligers en deelnemers aan de tocht komen in de film kort aan het woord. Het boek en wandelkaarten zijn te koop in het Gasthoes.

 

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

Geen extreme schade door noodweer, code geel ingetrokken

Het regent veel, maar verder lijkt het voorspelde noodweer voor dinsdagavond mee te vallen. Er is vo...

Vertrekkende spelers nemen afscheid bij Bevo Hc

Tien jaar lang droeg Dario Polman het shirt van Bevo Hc. Zelf speelde hij vanwege een liesblessure n...

SV Panningen lijdt nederlaag in ‘t Ven

Er valt weinig te vertellen over de belangrijke wedstrijd van SV Panningen tegen een van de concurre...

Wederom veel regen verwacht voor Noord-Limburg

Er word op dinsdagavond en dinsdagnacht wederom veel regen verwacht in Noord-Limburg. De KNMI heeft ...

Twee gewonden na botsing op A73 bij Reuver

Op de A73 zijn dinsdagmiddag twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Dat meldt L1 Nieuws. Er viel...

Vrienden van Peel en Maas keert na jaren weer terug

In 2012 vond de eerste editie van Vrienden van Peel en Maas live plaats. Twaalf jaar na dato komt er...