Panningen, Netherlands

Filmpremière ‘De Wegh van Meijl op Seven’

De filmpremière van ‘De Wegh van Meijl op Seven’ vindt plaats op vrijdag 22 oktober om 19.30 uur in ’t Gasthoes, Gasthuisstraat 25 in Horst. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.00, plaatsnemen om 19.15 uur. Graag op tijd aanwezig zijn in verband met het controleren van de QR-code die voor horeca- en theatertoegang verplicht is.
Willemien Wertz | 6 oktober 2021 11:09 | Aangepast op 6 oktober 2021 11:09
Aanmelden kan tot zondag 17 oktober via filmwvmos@gmail.com . Vermeld je naam en het aantal personen. Bij veel belangstelling wordt om 21.00 uur een tweede keer de film vertoond.

De documentaire/reportage over de opening van De Wegh van Meijl op Seven en boekpresentatie is door een aantal leden van Filmclub Limburg Noord vastgelegd en samengevat in een filmverslag van 58 minuten. Een kortere versie van 28 minuten werd goed ontvangen tijdens de Limburgse filmdagen dit jaar te Heerlen.

De film is geregisseerd en gemonteerd door Gérard Koenen en vertelt het verhaal van de Peelvondsten met al zijn perikelen en de inspanningen die zijn geleverd om te komen tot deze educatieve route.

De openingshandelingen van de Wegh van Meijl op Seven door bisschop Mgr. Smeets vinden plaats bij de St. Wilbersput te Meijel. Hierna vertrekken de ‘Romein en schildknaap’, langs de mystieke route door De Peel tussen Meijel en Sevenum om de tien zuilen te onthullen. De Romein en schildknaap zijn voorzien van de door archeoloog en zilversmid Maarten Dolmans gemaakte authentieke Romeinse uitrusting.


De tien basaltzuilen zijn gemaakt door de Nijkerker kunstenaar Wouter Bouwman die een verhaal vertellen van wat zich in de Romeinse tijd heeft afgespeeld en waarom die Gouden Peelhelm in het veen is terechtgekomen. Met brandende fakkel wordt de tocht voorafgegaan door een groep atleten van atletiekvereniging De Peelrunners uit Horst en Sevenum.

Huub Kluijtmans, initiatiefnemer en schrijver van het boek De Gouden Peelhelm, een aantal vrijwilligers en deelnemers aan de tocht komen in de film kort aan het woord. Het boek en wandelkaarten zijn te koop in het Gasthoes.

 

Meest gelezen

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Lees ook

Mark van Dijk zevende op European Open

Judoka Mark van Dijk is zondag zevende geworden op de Oberwart European Open in Oostenrijk. Een poul...

Leerlingen Agora krijgen les in schoolgebouw De Pas

Leerlingen van het Buurtcollege Maas en Peel krijgen deze week les in het schoolgebouw van basisscho...

Heldense helpt bij vrijspraak flatmoord Rosmalen

De Heldense Karlijn Cox heeft een bijdrage geleverd aan de vrijspraak van Rob B. uit Rosmalen. Hij w...

Politie: Let op kentekenplaten

De politie waarschuwt inwoners op te letten voor oude kentekenplaten op nieuwe auto’s. Deze auto...

Toverland bouwt vier nieuwe attracties

Toverland opent volgend jaar vier nieuwe attracties. De attracties komen in het themagebied Avalon. ...

MVC’19 speelt gelijk tegen VV Sittard en bekert verder

MVC’19 heeft zondag gelijk gespeeld tegen tweede klasser VV Sittard. Gezien de spelverhoudingen en...