Panningen, Netherlands

Geen cameratoezicht meer bij Poolse winkel

De gemeente Peel en Maas heeft de camera's op het Pastoor Huijbenplein in Panningen laten weghalen. Die werden daar geplaatst na een reeks incidenten bij een Poolse supermarkt.
Deborah Parren | 29 september 2021 13:23 | Aangepast op 29 september 2021 13:23
Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo besloot in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) dat het preventief cameratoezicht niet meer verlengd wordt.

Brand gesticht

De camera's werden eind juni geplaatst na drie incidenten in korte tijd bij de Poolse winkel aan het plein. Daar werd 19 juni door twee mannen een brand gesticht. Het vuur bleef beperkt tot de pui van de zaak. Eerder die maand werd er een steen door de ruit gegooid en was er een poging tot brandstichting.

Veilig gevoel

Voor de burgemeester van Peel en Maas waren deze gebeurtenissen aanleiding om camera's op te hangen. "Met dit preventief cameratoezicht willen wij bijdragen aan een veilige situatie op en rond het Pastoor Huijbenplein en hopen wij ook bij te dragen aan een veilig gevoel bij de bewoners en ondernemers rond het plein", zei ze destijds.

Afwegingen

De situatie werd na een bepaalde periode opnieuw bekeken. Deze keer was er voor de burgemeester geen reden meer om nog langer het cameratoezicht te houden. "Ik kan geen details en inhoud schetsen wat de afwegingen zijn geweest", geeft een woordvoerder van de gemeente aan.

Daders

In Opsporing Verzocht dinsdagavond werd duidelijk dat de politie ervan uitgaat dat de daders van de brandstichting uit de buurt komen. Het duo vluchtte na het in brand steken van de pui op een scooter richting Neer. Ze wisten de achtervolgende politie van zich af te slaan door een fietspad in te slaan.


De eigenaar van de winkel tast in het duister naar de beweegredenen van de daders. "Ik snap op dit moment niet waarom ze me kapot willen maken."

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...