Panningen, Netherlands

Geen duidelijkheid over carnaval

Pas over twee weken komt er meer duidelijkheid over de manier waarop vastelaovend gevierd kan worden. Het gesprek tussen de minister van Justitie en Veiligheid en de carnavalsburgemeesters maandagavond leverde geen duidelijke antwoorden op. Over twee weken wordt er een besluit genomen.
Bart Nelissen | 2 februari 2022 09:57 | Aangepast op 2 februari 2022 09:57
Feest in de straat  

Veel carnavalsverenigingen hebben al een beslissing genomen: grote festiviteiten en optochten gaan niet door. Vrijwel alle Brabantse en Limburgse steden zijn al zo ver. Toch is de verwachting dat carnavalsvierders op zoek gaan naar manieren om het feest te vieren. Bijvoorbeeld buiten op straat, of in de kroeg. Maar de vraag is of er dan 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

1,5 meter  

De hoop van veel verenigingen en kroegeigenaren is dat de anderhalvemetermaatregel tegen die tijd kan worden losgelaten. De Baolderse Kook in Baarlo is optimistisch en heeft onder voorbehoud al laten weten dat wanneer de versoepelingen gunstig uitvallen, drie dagen een feestprogramma wordt georganiseeerd. De festiviteiten zullen plaatsvinden tussen 16.00 uur en 22.00 waarbij entreekaarten te krijgen zijn via voorverkoop.

Volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP zijn er niet genoeg boa's om te handhaven. Maar zelfs als dat wel het geval was, zou het lastig zijn, want stel dat mensen straks geen afstand houden, "dan krijg je grote menigtes tegenover je en dat wil je helemaal niet. De eigen veiligheid gaat voorop."

Twee mogelijkheden

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo ziet twee mogelijkheden, zo zegt hij tegen L1. "Of je gooit alle horeca dicht, daar ben ik een groot tegenstander van. Maar dat zou in theorie kunnen. Of je zegt: je hebt een vorm van carnaval zonder anderhalve meter en aan een tafeltje zitten. Dat is geen carnaval. Dat kan niet. Je moet meer ruimte geven."

Ongeorganiseerde vastelaovend

Grote evenementen zijn afgelast, maar kleinschalige feestjes kunnen wel. De ''ongeorganiseerde vastelaovend'', zoals het ook wel wordt genoemd. Voor de horeca-branche is het een risico nemen, want de voorbereidingen voor de vastelaovend moeten al genomen worden. Voorbereidingen op het gebied van inkoop en personeelsplanning worden dus al in gang gezet.

Meest gelezen

Bregje maakt kunst van placenta's

De redactie | 29 sep 2023 17:16

Nieuw leven in Café Pierke

De redactie | 4 okt 2023 14:53

Lees ook

HALLO vanaf november niet meer huis-aan-huis bezorgd

De HALLO Peel en Maas wordt vanaf 1 november niet langer gratis huis-aan-huis verspreid. Uitgever Ke...

Saskia wint 'Wat 'n Plaetje'

Saskia Houben is de winnaar geworden van het tv-programma 'Wat 'n Plaetje'. De finale werd woensdaga...

Musschenberg Kessel-Eik in ere hersteld

De Musschenberg in Kessel-Eik is in ere hersteld. Vroeger was het normaal om op deze plek van het ui...

Gemeente start verkeersproef in centrum Panningen

De gemeente Peel en Maas start maandag 9 oktober met de eerste verkeersproef in het centrum van Pann...

Nieuw leven in Café Pierke

Maurice Peeters uit Helden gaat Café Pierke nieuw leven inblazen. De kroeg opent in november onder d...

Architect gekozen voor kindcentrum De Riet

Het project voor de nieuwbouw van Kindcentrum de Riet in Panningen is van start gegaan. In dit nieuw...