Panningen, Netherlands

Geen uitzondering voor Citotoets rondom carnaval

De minister maakt geen uitzondering voor de afname van de Citotoets die gepland staat tijdens de carnavalsperiode. Alleen bij de digitale versies kunnen scholen zelf bepalen wanneer deze worden afgenomen.
De redactie | 8 juni 2023 10:58 | Aangepast op 8 juni 2023 10:58
Dat blijkt uit antwoorden van Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs op schriftelijke vragen van CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen.

Afnameperiode
De wettelijke afnameperiode voor de doorstroomtoetsen valt in de eerste twee volle weken van februari. In sommige jaren overlapt de afnameperiode dus met carnaval. De carnavalsbond maakte bezwaar tegen het afnemen van de toetsen tussen 5 en 16 februari. Carnaval start in 2024 op 11 februari en de vrijdag daarvóór, op 9 februari, wordt op veel scholen al carnaval gevierd.

Geen zorgen
Volgens de minister hoeven ze zich niet druk te maken. De toets moet op twee dagdelen worden afgenomen en volgens Wiersma is er dan genoeg tijd om carnaval te vieren. "Voor mij staat voorop dat de doorstroomtoets niet plaatsvindt tijdens carnaval, maar de week ervoor of erna, afhankelijk van hoe carnaval in het jaar valt", zegt hij.

Digitale versies
De papieren versies van de toetsen moeten op 6 en 7 februari worden afgenomen. Als scholen digitale versies afnemen mogen ze zelf bepalen wanneer dat gebeurt."

'Ongelukkige woordkeuze'
De uitspraak 'carnaval is een evenement dat maar verplaatst moet worden' is volgens de minister een 'ongelukkige woordkeuze, die ik hierbij terug wil nemen'. "In zijn antwoord laat Wiersma weten contact te houden met de partijen om te kijken hoe scholen verder geholpen worden. Daarnaast laat hij weten langs te willen komen voor een bezoek aan het kindercarnaval als goedmakertje.

Lees meer over:

Citotoets|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41