Panningen, Netherlands

Gemeente trekt noodverordening in: woonwagenbewoners terug naar bos

De woonwagenbewoners die demonstreerden in een gedeelte van de Heldense Bossen, zijn maandagmiddag terug naar de bossen gegaan. De gemeente heeft besloten om de noodverordening die sinds woensdagavond 19 april van kracht was, op te heffen. "Eindelijk terug waar we horen", klonk het bij het betreden van hun caravans.
De redactie | 8 mei 2023 17:15 | Aangepast op 8 mei 2023 17:15
Nadat een van de caravans door brand werd verwoest, besloot burgemeester Delissen een verbod op te leggen tot het betreden van het gebied.

Vijf plekken
De gemeenteraad besloot vorig jaar dat er vijf nieuwe plekken bij komen in de gemeente. Enkele jaren geleden werden de vijf plekken juist geschrapt. Nu komen ze dus weer terug. Onvoldoende vinden de woonwagenbewoners. Ze vinden dat de gemeente meer plekken moet realiseren. De afgelopen weken konden ze niet in het bos terecht, wat ze zelf het 'spookkampje' noemen. Evelien Raaymakers vindt dat de gemeente de bewoners niet goed behandelt. "Wij gaan door met demonstreren en we zijn niet bang." De bewoners gaan camera's ophangen om te voorkomen dat er opnieuw brandstichting plaatsvindt.

Rechter
De familie Raaymakers daagt daarnaast de gemeente voor de rechter. Er komen drie rechtszaken: één tegen de noodverordening, één tegen het achterhouden van eigendommen en één tegen het ontnemen van het recht op demonstreren. Eerder bepaalde de rechter al dat de woonwagenbewoners mochten blijven demonstreren op de plek. De gemeente Peel en Maas denkt daar anders over. Wat burgemeester Delissen betreft moeten er na de brandstichting voldoende argumenten zijn om een einde te maken aan de demonstratie.

'Thuis'
Gelijk werd er maandagmiddag begonnen met het opruimen van de verwoeste caravan. De woonwagen ging in vlammen op. Inmiddels hebben de bewoners een vervangende wagen gevonden. Ze zijn blij dat ze weer 'thuis' zijn en willen zich voorlopig niet weg laten jagen, zo zeggen ze.

Meest gelezen

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Lees ook

Gemeente Beesel gaat aan de slag met woonwagenbeleid

De gemeente Beesel gaat de komende tijd aan de slag met een woonwagenbeleid. De gemeente wil hiermee...

College Peel en Maas wil aantal woonwagenplekken uitbreiden

Het college van de gemeente Peel en Maas wil het aantal woonwagenplaatsen in de gemeente uitbreiden ...

Vlaggen ondersteboven in Peel en Maas

In verschillende kernen van Peel en Maas zijn de afgelopen nacht vlaggen aan lantaarnpalen opgehange...